BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az abszolút hozam volt idén a nyerő

Az idén 6 százalék körüli hozamot lehetett elérni kockázatmentes befektetésekkel. Ezt a szintet gyakorlatilag semmilyen kockázatos eszközosztály nem tudta felülmúlni. Az abszolút hozamú alapok közül azonban több is akadt, amelyik jócskán túlteljesítette a rövid állampapírokat.

Néhány napja dicsekedett el az OTP Alapkezelő abszolút hozamú alapjainak teljesítményével. A büszkeség érhető, a társaság több ilyen kategóriájú befektetési alapja is 20-25 százalék körüli hozamot ért el az idén, megverve gyakorlatilag az össze eszközosztályt. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) a különböző sorozatokat is beszámítva nagyjából 55 ilyen alapot sorol fel, közülük legalább tíz olyan van, amelyiknek a hozama az elmúlt évben meghaladta a 10 százalékot.

Az abszolút hozamú alapok lényege, hogy nem követnek semmiféle benchmarkot, hanem a portfóliómenedzser bízza, hogyan fekteti be a pénzt. Az alapok többsége meglehetősen szabadon választhat eszközöket az árupiactól a részvényeken át a kötvényekig és a devizákig, sőt akár tőkeáttételes vagy short pozíciókat is felvehetnek, ha a vagyonkezelő azt tartja a leggyümölcsözőbbnek.
Az idei évben a legjobban teljesítő befektetési alap a Concorde Alapkezelőnél lévő Nyilasi 2015 származtatott alap lett, amely megmásfélszerezte az év eleje óta a befektetők pénzét. Az egyébként rendkívül kockázatos és nagy volatilitású alap zárt végű, így megvásárolni most már csak a tőzsdén lehet. Nyílt végű, és így hozzáférhető ellenben az OTP több abszolút hozamú alapja, például a Supra, az EMDA vagy a G10 Euró, amelyek szintén jól teljesítettek, 20-25 százalékot szedtek magukra az idén.

Nem mindig jönnek be azonban a profik számításai sem. Ugyanebben az alapkategóriában találhatók nagyon rossz teljesítményt nyújtó konstrukciók is. Az Access BWM vagy a Generaly Greenergy például 25-30 százalékot esett az elmúlt esztendőben. Öröm talán az ürömben, hogy ezek aprócska alapok, így nem sok befektető bosszankodhatott a veszteségek miatt. A legnagyobb abszolút hozamú alap, a Concorde VM, amelynek 24 milliárd forintot meghaladó vagyona van már viszont valamivel a kockázatmentes hozam fölött teljesített, és jól ment a 10 milliárd forintot meghaladó vagyonú konstrukciók közül a szintén concorde-os Citadellának is.

A többi alapkategóriában egy-két olyan konstrukció akadt csak, amelyik kis mértékben felülmúlta a likviditási alapokat. Az árupiacok év eleji szárnyalásának köszönhetően még mindig 7-9 százalékos pluszban áll a CIB árupiaci alapja és a Budapest Alapkezelő aranyalapja. Az Aegon belföldi kötvényalapja is jócskán felülmúlva kategóriáját 8 százalékos egyéves hozammal büszkélkedhet, ugyanennek az alapkezelőnek a nemzetközi kötvényalapja pedig csaknem 15 százalékot szedett magára. A részvényalapok döntő többsége az idén mínuszba került, néhány olyan alap ért csak el pozitív hozamot, amely dollár környezetben fektetett be, és a forint gyengülésén nyerni tudott. Az ingatlanalapok körében is akadt olyan, amelyik megverte a kockázatmentesen elérhető hozamot, a Raiffeisen zárt végű alapja például 8 százalék körül hozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.