BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágább a magyar államadósság - Az IMF segíthet

Az öt éves magyar államkötvények hozama kéthetes csúcsra emelkedett a csütörtöki aukció előtt. A piaci szereplők arra számítanak, hogy a központi bank az egymást követő második hónapban is emelni fogja a kamatot, hogy megvédje a forintot – írja a Bloomberg.

Magyarország 15 milliárd forint 2014-ben lejáró, 12 milliárd forint 5 éves, valamint 8 milliárd forintnyi 2028-ban lejáró államkötvény értékesítését tervezi az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai alapján. Az 5 éves papírok hozama 6 bázisponttal emelkedett szerda délelőtt, 8,9 százalékra.

Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy újratervezik a 2012-es költségvetést a csökkentett növekedési várakozás és a gyengébb forintárfolyam miatt. A központi bank a múlt hónapban 50 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, 6,5 százalékra, miután a forint rekordmélységbe zuhant az euróval szemben.

„A központi bank egy újabb, 50 bázispontos kamatemelést hajthat végre a következő ülésen” – vélekedett Daniel Lenz, a DZ Bank AG frankfurti stratégája. Bármilyen lépés, ami ennél kevesebb, az negatív meglepetés lenne – fűzte hozzá a közgazdász a Bloomberg hírügynökségnek adott válaszában. „A magyar államkötvények hozama tovább emelkedhet.”

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 bázisponttal emelheti a jegybanki kamatszintet december 20-ai ülésén a Bloomberg által megkérdezett 10 közgazdászból 7 szerint. Egy elemző 25 bázispontos szigorításra számít, míg 2 közgazdász nem számít változtatásra.

A forint a második félévben 12 százalékot esett az euróval szemben. A kormányzat felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal, miután a forint rekord alacsony szintre zuhant az euróval szemben. „Az IMF-hitel stabilizálhatja a magyar piacot” – mondta Nagy Jenő, az ING portfólió-menedzsere.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.