BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Az IMF-nek kevésbé sürgős, nekünk annál inkább

Annak ellenére, hogy az informális kormány-IMF+EU megbeszélésről az utóbbi fél idő előtt távozott, meglepően stabilan tartja magát a forint az euróval szemben – írja elemzésében Bálmi Károly, a Commerzbank közgazdásza.

Annak komoly üzenetértéke van, hogy a Nemzetközi Valutaalap delegáltjai távoztak idő előtt, mert nem látták értelmét az alapfeltételekről szóló tárgyalások folytatását. Az IMF-nek kevésbé sürgős, nekünk annál inkább. Pénteken az EU részéről (Oli Rehn - EU biztos) elhangzott még egy nyilatkozat, miszerint nem kaptak garanciákat a kormány részéről a jegybank függetlenségének biztosítására, ezért szakította meg az előkészítő tárgyalásokat az EU – mutat rá Bámli Károly.

Azzal, hogy a tárgyalódelegáció faképnél hagyott minket, még nem jelenti azt, hogy nincs esély a megállapodásra, de sajnos ezzel okot szolgáltattunk arra, hogy a nemzetközi médiumokban vezető hír legyünk, vagy a címlapokra kerüljünk – tette hozzá.

A tárgyalások várhatóan január 10-én folytatódnak, de gyors egyezségre jelenleg nem számíthatunk. A hátralévő időben a jegybanktörvény alakulása a leginkább meghatározó belföldi esemény. Az IMF-EU páros ugyanis a központi bank függetlenségének sértetlenségét akarja látni, és ennek függvényében alakíthatja hazánk biztonsági hitelének feltételrendszerét – írja az elemző.

Kiemelte: szigorúan a jelenlegi információk ismeretében a megállapodást még kockázatok övezik. Éppen ezért a holnap esedékes kamatdöntő ülésen megnőtt a kamatemelés esélye. A legtöbb elemző 25 vagy 50 bázisponttal emelkedő alapkamat szintet valószínűsít.

„A hétvégén elhunyt Kim Jong Il, Észak-Korea vezetője. A váratlan esemény megmozgatta a piacokat, a globális bizonytalanság némileg megnőtt. Még nem tudni mi következik a diktátor halála után, de kis túlzással attól tart a kapitalista nyugat, nehogy valaki véletlenül megnyomjon egy rakétaindító-gombot. Ázsia, főleg Dél-Korea egy kissé nyugtalanabb, mint Európa vagy az USA. A földrengés óta mentsvár-deviza státuszát elvesztő jen erősödött kissé, de ez csak átmenetinek bizonyult, a japán fizetőeszköz hamar visszagyengült. Inkább a dollár erősödött számottevő mértékben, ami ismét ékes bizonyítéka, hogy jelenleg a dollár az egyetlen deviza, amelybe a tőke menekül” – vélekedett Bámli.

A svájci frank már csak korlátozottan tölti be ezt a funkciót az 1,20 árfolyamküszöb bevezetése óta. Amióta a múlt héten svájci jegybank megerősítette az 1,20-as EURCHF árfolyamkorlátot, a frank újra „bikázik”, és bár az erős árfolyam okoz gondokat a helvéteknél, Svájc még mindig klasszisokkal jobb bőrben van, mint a Monetáris Unió.  Mivel az Eurózóna gondjaira gyors megoldás továbbra sem várható, a frank hosszabb távon az erős oldalon maradhat. A globális szinten emelkedett bizonytalanság az észak-koreai vezető halála kapcsán a frank erősödését okozhatja az 1,20-as limit irányába, zárta kommentárját a Commerzbank közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.