BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők a befektetőknek: Rázós év jön, de ne essünk pánikba

A befektetők igencsak mozgalmas évet tudhatnak maguk mögött és vélhetően 2012 sem lesz kevésbé eseménydús, az elemzők szerint aki valamennyi hasznot is szeretne látni, annak többet kell kockáztatnia, mint eddig.

Miközben mostanra már Németország AAA hitelminősítése is veszélybe került és a befektetők erős kockázatkerülést mutatnak, a szakértők szerint érdekes, hogy idén nem látszott olyan típusú pánik, mint 2007-ben. A válság a legkevésbé sem csökkent, de a kockázatlefaragó akciókhoz nem kapcsolódott a készpénz utáni hajsza, ez pedig igencsak ijesztő a Williams de Broe brit vagyonkezelő cég szakértője szerint. Jim Wood-Smith a Reutersnek elmondta: a piaci szereplők hideg számítással hajtották végre a kockázatkerülést, de ha keresnek is akarnak, ez a taktika nem folytatható.

2011-ben a befektetők mindössze 150 milliárd dollárt fektettek pénzpiaci alapokban, amelyek 2008-ban még 500 milliárd dollárt forgattak meg. A veszteségek 2009 óta halmozódnak és még mindig meghaladják az ezer milliárd dollárt. A pénzpiaci alapok vagy a rövid távú befektetések mostanra nem jelentenek biztonságot, de a tízéves brit, német vagy amerikai államkötvények sem nyerőek, hiszen hosszú távon az inflációval igazított eszközökkel szinte biztos a veszteség.

Wood-Smith szerint mindehhez hozzájárul, hogy a válság üzemmódban beállított kamatszintek évekig, vagy akár évtizedekig is fennmaradhatnak. Míg az optimisták úgy látják, hogy a jövő évi részvénypiaci hozamok elérése rázós lesz, a pesszimisták, például a Deutsche Bank hitel stratégái szerint 2012 pusztán a 2011-es év másolata lesz: megszorítások, adósságválság, az egyetlen különbség, hogy a tétek jóval nagyobbak lettek egy év alatt. Az Association of Investment Companies felmérése szerint szinte minden szakértő rendkívül volatilis évre számít, de 71 százalék úgy véli, hogy összességében emelkedést mutat majd a piac.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.