BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így szerezzünk 15 százalékos hozamot a hazai piacon

Több szakember egybehangzó állítása szerint a részvénypiac helyett most a kötvényeket kell vásárolni, ezeknél ugyanis a kockázatarányos hozam a mostani leminősítés-dömpingben magasra szökött. Befektetni persze csak akkor szabad, ha bízunk a kibocsátó hitelképességében.

Szerte a világon idegesek a piacok, az euróövezet válsága ugyanis nem látszik oldódni, a hitelminősítők pedig sorra sorolják egyre rosszabb kategóriákba a szuverén és vállalati hitelpapírokat. Magyarországot sem kímélte múlt csütörtökön a Moody’s:15 év után ismét bóvli kategóriába sorolta be a hosszú távú devizaadósságunkat. A leértékelt kötvényektől rövid távon igyekeznek megszabadulni a befektetők, hosszú távon viszont nem kellene leírni ezeket a papírokat.

„Aki hosszú távon gondolkozik, az sok jó befektetési lehetőséget találhat most” – mondja Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember szerint ezek közé tartoznak például a leminősítés hatására padlóra került magyar devizakötvények is. A Nemzeti Vagyonkezelő által kibocsátott Richter részvényekre átváltható, 2015 szeptemberében lejáró hitelpapír hozama például most 12,6 százalék – ráadásul euróban.

Ha ezt egy befektető megvásárolja, és forintra lefedezi, még a forint és az euró kamatkülönbözetét is megnyerheti, így bőven 15 százalék fölötti hozamot érhet el. A deviza alapú magyar államkötvényeket is jó befektetésnek véli a szakember, jelenleg ugyanis a hosszú lejáratú, euró alapú kötvényeink hozama hasonló szinten van a forint alapúakéhoz, vagyis a közös fizetőeszközben érhetünk el rajtuk, mintha forintban fektetnénk be. „Csak annak szabad persze ilyen eszközbe fektetni, aki bízik abban, hogy a magyar állam fizetőképes lesz” – mondja Czachesz.

Szintén a kötvénypiacot javasolja most a befektetőknek Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője. „A kötvénypiac és a részvénypiac árazása most nagyon eltérő, a kötvények igen olcsók” – magyarázza a szakember. Ez igaz az állampapírokra és a vállalati kötvényekre is, ezeken belül is különösen a banki hitelpapírokra, amelyek felnagyítva hordozzák a szuverén kockázatot. A szakember szerint kétféle úton egyenlítődhet ki a kötvények és a részvények árazása közötti különbség. Vagy a kötvények fertőzik meg a részvénypiacot, ami miatt a részvények árfolyama esni kezd, vagy pedig éppen ellenkezőleg, a kockázatvállalási kedv erősödése nyomán a kötvények árfolyama fog emelkedni.

Bármelyik is következik be, mindkét történet a hitelpapírok befektetőinek kedvez a részvényesekkel szemben. Orbán Gábor is azt javasolja, eurós magyar államkötvényeket, vállalati kötvényeket, vagy ilyenekbe fektető befektetési alapot vásároljon, aki magas hozamú befektetést keres most. Különösen a kockázatos banki hitelpapírokon lehet most magas hozamot elérni, az európai bankrendszerben fellépő likviditás-szűkösség miatt ugyanis igen olcsóvá váltak ezek az eszközök.

Az európai helyett az amerikai kötvénypiacot ajánlja viszont a befektetőknek Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. „Az euró és a forint most az egyik legveszélyeztetettebb eszköz, ezek piaca volatilis marad. Olyan befektetést érdemes keresni, amelyik biztonságos” – mondja a szakember. Ezek közé tartozhatnak a dollár alapú befektetések, azokon belül is a jó minősítésű amerikai állam- és vállalati kötvények, illetve az ezekbe fektető alapok. Természetesen ha fordulat következik be az eurózónában, vagyis a politikusok képesek lesznek megfelelő megoldást találni az adósságválságra, akkor érdemes lesz majd a dollár alapú befektetéseket eladni, és visszatérni az eurós konstrukciókhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.