BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keressen pénzt Szilveszterig - Adókedvezményes befektetések

Már csak néhány napig lehet hozzájutni a nyugdíj-előtakarékossági és tartós befektetési számlákhoz idén járó adókedvezményhez.

Aki nem szeretne 100 ezer vagy 130 ezer forint értékű adókedvezményt elveszíteni, vagy mentesülni szeretne a betétjeinek és értékpapírjainak hozamait terhelő kamatadó alól, annak érdemes az év utolsó napjaiban növelnie a nyugdíj-előtakarékossági számláján, vagy tartós befektetési számláján lévő megtakarításait, illetve valamelyik banknál, vagy brókercégnél ilyen számlát nyitnia.

A nyugdíj-előtakarékossági számlát 5 ezer forint befizetésével lehet nyitni és az azon elhelyezett összeget a számlatulajdonos az Európai Gazdasági Térségben kibocsátott értékpapírokba és banki betétekbe fektetheti. A takarékoskodásnak ezt a formáját választók a befektetés 20 százalékát kitevő, legfeljebb 100 ezer forint nagyságú adókedvezményben részesülnek a személyi jövedelemadójukból. Aki 2020 előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, annak még nagyobb, akár 130 ezer forint értékű kedvezmény jár ezen a címen.

Tartós befektetési számlából 25 ezer forint befizetésével kétféle nyitható: az egyiken lekötött forintbetét helyezhető el, míg a másikon forint alapú értékpapír típusú befektetések tarthatóak. A két számlatípus között nincs átjárhatóság, de megnyithatjuk egyszerre akár mindkét féle számlát is A szerződés időtartama két részre bontható. A számlanyitás éve a „felhalmozási” időszak, mely során a megtakarításainkat a számlára befizethetjük. A „felhalmozási” időszak minden esetben a számlanyitás évének utolsó napjáig tart. A tartós befektetési számlára befizetés csak a nyitás évében teljesíthető.  A „felhalmozási” időszak lejárta után indul a lekötési időszak, melynek hossza 3 vagy 5 naptári év lehet.

Aki nyugdíjas korára takarékoskodik, annak 2006. január elseje óta van módja nyugdíj-előtakarékossági számlán pénzt gyűjteni. Tavaly év eleje óta arra is lehetőség van, hogy valaki tartós befektetési számlán takarékoskodjon. A nyugdíj-előtakarékossági számlán elhelyezett összeg után kedvezmény érvényesíthető a személyi jövedelemadóból és mindkét befektetés hozama bizonyos idő után mentesül az árfolyamnyereség- és kamatadó alól.

A nyugdíj-előtakarékossági számlák nagyon hamar népszerűvé váltak: 2007 végére több mint 50 ezer számlát nyitottak, melyeken mintegy 70 milliárd forint vagyont halmoztak fel. Mára a számlák száma 140 ezer közelébe nőtt, a rajtuk megtakarított összeg pedig 370 milliárd forint körül alakul.

Sokan éltek a tartós befektetési számla lehetőségével is. Nem egészen két év alatt mintegy 130 ezer tartós betéti számlát nyitottak, és azokon több mint 440 milliárd forintot helyeztek el. Így a hozzávetőleg 270 ezer hosszú távú megtakarítási számon több mint 800 ezer forint gyűlt össze.
A bankok és brókercégek azt javasolják a takarékoskodóknak, hogy pénzük elhelyezése előtt gondolják át céljaikat, és ezzel összhangban határozzák meg megtakarításaik időtartamát és a vállalt kockázat nagyságát. Az alapján ugyanis sokkal könnyebb kiválasztani a megfelelő befektetéseket, melyek kiválasztásához a tanácsadók segítségét is lehet kérni.

A nyugdíjas korukra takarékoskodóknak azt tanácsolják, ha a nyugdíjba vonulás időpontja még távoli, akkor érdemes magasabb kockázatú és várható hozamú befektetést választani, a nyugdíjkorhatárhoz közeledve viszont ajánlatos mérsékelni a számlán lévő befektetési portfólió kockázatát.

Az OTP Bank kifejezetten a tartós befektetési számlákhoz alakította ki az 5+ éves betétet. A konstrukció lényege, hogy az indítás időpontjától függetlenül valamennyi betét a számlanyitást követő 5. naptári év végén jár le, vagyis a kamatadó-mentessé válás időpontjakor férhet a betétes a megtakarításához. A hozama a jegybanki alapkamatot követi, a futamidő végén pedig azt jelentősen túl is lépi.

A Budapest Bank a Lépésről lépésre nevű szolgáltatást javasolja, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfél rendszeres megtakarítása havonta automatikusan egy kiválasztott befektetési alapba kerüljön. Egy ügyfél több Lépésről-lépésre megbízást is megadhat, különböző alapokba is befektethet. A szolgáltatás indítása és használata díjmentes, valamint ezen belül az alapok vétele is díjmentes.

Az MKB Bank a Portfólió Kombinált Betét konstrukciójára hívja fel a figyelmet. Ennek keretében az ügyfél 10 százalékos „építőkockákból” építheti fel a kockázatvállalási hajlandóságához és hozamelvárásához illeszkedő egyéni csomagját. A Forint Portfólió Kombinált Betét 3, 6, 9 vagy 12 hónapos betétből és az MKB saját kibocsátású, változó kamatozású, valamint strukturált kötvényeiből áll. Az építőkockákon belül az ügyfél tetszőlegesen oszthatja meg a pénzt, de a minimális összegeket figyelembe kell vennie a portfólió kialakításánál, és a betéti rész aránya nem lehet magasabb 80 százaléknál.

Az Erste Bank a konzervatív ügyfeleknek az Erste Tőkevédett Kamatoptimum Alapot, az Erste Megtakarítási Alapot és az Erste Ingatlan Alapot, a magasabb kockázatot vállalóknak az Erste Globál Megtakarítási Alapcsaládot ajánlja. Kötvénykínálatából a fix kamatozású Erste Tartós Kötvényekre hívja fel a figyelmet. Akiknek nincs nagyobb megtakarítása, annak az Erste Megtakarítási Programot javasolják.

Az AXA Bank október eleje óta kínálja a TisztaHaszon Számla 2016. december 31-én lejáró változatát. Ennek a befektetésnek az előnye, hogy kamatozását növelték a Magyar Nemzeti Bank alapkamatának november 1. és december 31. közötti emelései. A megtakarítás kamata tovább növelhető ha takarékoskodó a teljes lekötési időszak alatt aktívan használja hozzá kapcsolódó KamtHozó bankszámlát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.