BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A forint védett, amíg a piac hisz az IMF-szerződésben

Még mindig tart a kínlódás a görögök és a magánbefektetők között az adósság leírással kapcsolatban, Papademosz miniszterelnök tegnap este azt nyilatkozta, hogy egy újabb lépéssel közelebb kerültek a megállapodáshoz – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A kérdés csupán annyi, hogy hány lépés van hátra, ami biztos, hogy az idő fogy, március 20-a előttig meg kell egyezni. De hogy ne legyen annyira unalmas a kereskedői hétköznap egy kis szín került a minap a hírekbe, ugyanis Portugália is terítékre került. Ismét azt latolgatják, hogy kevés pénzt kaptak, a korábban megítélt összegnél többre lehet szükségük, sőt, az is elképzelhető, hogy a portugál kötvények esetében is leírásokra lesz szükség – mutat rá Karsai Péter.

A forint a nemzetközi aggodalmaskodás ellen bizonyos mértékig fel van vértezve védelemmel, egészen addig, amíg hisznek a piaci szereplők abban, hogy tető alá hozzák a szerződést az első negyedév végére, vagy legkésőbb április elejéig az IMF/EU párossal. A reggeli javulgató hangulatban a forint árfolyama 294 alá süllyedt – vélekedett a Commerzbank elemzője.

„A görögökkel még nincs egyezség, de a tegnapi EU gyűlés arra jó volt, hogy sikerült megállapodni, a többség elfogadott egy tervezetet, ami alapján Európában a fiskális politika egy részét egységesen lehet majd folytatni. Az EFSF, illetve az ESM alap kibővített forrásai márciusra elérhetővé válnának, így a védőpajzs hamarosan elkészül, ami az egész eurózónát valamelyest óvni fogja. Jó és rossz hírek mellett az euró/dollár árfolyama emelkedni tudott, a dollár az euróval szemben ismét 1,32 fölé gyengült” – írja Karsai Péter.

A dollár gyengülése csak részben magyarázható az apró európai fejleményekkel, a küszöbön álló amerikai QE3-as likviditásbővítő Fed csomag is közrejátszhat abban, hogy az euró erősödik, a dollár pedig gyengül – tette hozzá.

Az euró/dollár mozgására még mindig immunis az euró/frank árfolyama, míg az euró a dollárhoz képest már az 1,32-es magasságot ostromolja, addig az euró/frank kurzusa 1,2050- 1,2060 között stagnál. A frank/forint árfolyama viszont a forint kismértékű erősödése miatt 245-ről 243,50-ig esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.