BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A leminősítés erősítette a frankot, az SNB nem sokat tehet

Az elmúlt héten Washingtonban folyt a tárgyalássorozat, míg a mostani hét az európai körútról fog szólni. Néhány napon belül hivatalosan is megtudhatjuk, hogy az EU milyen feltételekkel ül le velünk tárgyalni. Addig ugyanis nincs IMF-időpont, amíg nincs megegyezés az EU-val – kezdi napi elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Szerencsés esetben március végére lehet megállapodás, addig még sok fordulat várható ebben a témában. Holnap ülésezik az Európai Bizottság, ahol a napirendi pontok egyike Magyarország lesz. Az itt kialakult álláspont lehet a kiindulópont a péntekre tervezett Rehn-Fellegi találkozón – írja Karsai Péter.

Ma reggelre 312-fölé gyengült az euró/forint árfolyama, amiben benne van az IMF szerződés kimenetelének a bizonytalansága, de benne van az is, hogy a Standard & Poors hitelminősítő intézet csoportos leminősítést hajtott végre az eurozónában, így fokozódott a kockázatkerülési hajlandóság. 309-313 között lehet a mai napon az árfolyam, nem számíthatunk nagy mozgásokra, árfolyamkilengésekre, mivel az Egyesült Államokban ünnepnap van – mutatott rá a Commerzbank elemzője.

„Bekövetkezett, ami már régóta a levegőben lógott: az S&P egy sor eurózóna tagot leminősített. Franciaország és Ausztria elvesztette a legjobbaknak járó AAA besorolást, míg Ciprus és Portugália „megnyerte” a bóvli kategóriát. Rontottak a spanyolok, olaszok, szlovének, szlovákok és a máltaiak besorolásán is. A kollektív leminősítést többek között azzal indokolta a szervezet, hogy a december 8-9-i EU-csúcson sem született világos, kézzelfogható megállapodás, ami egyértelmű irányt adhatna az adósságválság kezelésére” – áll az elemzésben.

A leminősítések mellett a görögöknél is gond van. Megszakadtak az egyeztető tárgyalások pénteken a görög kormány, valamint a magánbefektető kötvénytulajdonosok között, mivel nem sikerült megegyezni abban, hogy mekkora legyen a privát szektor által elszenvedett veszteség mértéke. Március végére dűlőre kellene jutni, mert Görögországnak addig van a költségeinek megfelelő mértékű tartaléka – hangsúlyozta Karsai Péter.

A márciust követő adósságszolgálatot már csak a következő részletből tudja az ország teljesíteni. 10 hét alatt tehát az is eldőlhet, hogy lesz-e hazánknak rövid időn belül IMF szerződése, illetve van-e értelme további pénzt önteni a görög gazdaságba. Az euró/dollár árfolyama a fentiek hatására 2010 elejének megfelelő szintre esett vissza, (1,2680-ra), míg a dollár/forint kurzus a pénteki 240-es „mélység” után 245-re emelkedett.

Az S&P leminősítés erősítette a frankot az euróval szemben, ma hajnalra 1,2070 alatt is kereskedtek a devizapárral. Nem következett be az a szcenárió, amitől tartott jó néhány piaci szereplő: ha ugyanis a kurzus az 1,20-as szintet eléri, az óriási mennyiségű megbízást aktivál, mely lökésszerű frankerősödéshez vezet. Félő volt, hogy ez esetben az SNB nem, vagy csak részleteiben tudta volna ellensúlyozni a heves mozgást. A frank/forint árfolyama a mai napra 257-259-as szint körül várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.