BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Egy hét bizonytalanság jöhet a forint számára

A mai lesz az újév első teljes értékű kereskedési napja, mivel tegnap a fontosabb piacok többsége zárva volt. Ma már csak Japánban van pihenőnap, ezért a devizapiacok likviditása visszatérhet a megszokott kerékvágásba – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Az első „normál” kereskedési nap jó hangulatban indul, a tegnapi 315,65-ös csúcs után ma reggelre az euró/forint árfolyama 312,50-ig erősödött. Az erősödés mögött az euró/dollár árfolyamának emelkedése állhat, illetve az ázsiai tőzsdeindexek értékei is arról tanúskodnak, hogy optimista hangulatban telhet a mai délelőtt – vélekedett a közgazdász.

Kiemelte: nagyobb, a forint árfolyamát közvetlenül érintő hazai esemény nem várható a közeljövőben, az IMF tárgyalások fejleményei lesznek majd vízválasztó hatással. Jövő hét szerdán indulnak az informális egyeztetések, és a legfrissebb kormányszóvivői verzió szerint január közepe – vége között hivatalosan is megkezdődhetnek az IMF szerződés előkészületei (habár ennek megerősítése az EU részéről nem történt még meg).

„Ha ez valóban bekövetkezik, akkor a jelenlegi 310 feletti szintekről 300 közelébe erősödhet a forint. Bő egy hétig marad tehát a bizonytalan várakozó álláspont, addig maradhat 10 százalék közelében a hosszú állampapírok hozama, a gyenge forint, és a rekordközeli CDS-felár” – írja Karsai Péter.

Az kétségtelen, hogy az óév legrosszabbul teljesítő devizája (a fejlett országok közül) az euró volt. Nagy a valószínűsége annak, hogy az euró/dollár árfolyama a közeljövőben további esésnek lesz kitéve. Kicsi az esélye annak, hogy az EU17-ek devizája talpra álljon, az olaszoknak ugyanis hatalmas összegeket kell refinanszírozni az első negyedévben.

A következő EU csúcsok a korábbi konferenciákból kiindulva várhatóan nem fognak kézzelfogható eredménnyel szolgálni, így a 2012-es év e tekintetben egyelőre a 2011-esre hasonlíthat. Ugyancsak az első három hónapban kellene megállapodni a görög adósságleírás szabályairól. A korábbi 50 százalékos adósságelengedés helyett 70 vagy akár 80 százalékos csökkentésről is lehet olvasni, tehát ezen a téren is elhúzódó egyeztetésekre lehet majd számítani, ami szintén a dollárnak kedvezhet – vélekedett a Commerzbank eléemzője.

Ma reggel sikerült áttörni felfelé az 1,30-as szintet a kedvező kínai PMI adatoknak köszönhetően, így a forint a dollárral szemben is tudott erősödni. Azóta újra 1,30 alá esett a kurzus, esélyes az oldalazás 1,2950-1,3000 között. Az elmúlt napokhoz képest nincs nagy változás az euró/frank piacán, ma is 1,22 alatt adják-veszik az „eurósvájcit”, de a forint viszonylag jól szerepel az euróval szemben, így a frank/forint árfolyama valamelyest távolodni tudott a 260-as mérföldkőtől. Ma 257-258 közötti kereskedés tűnik a legvalószínűbbnek – írja a közgazdász.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.