BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Külföldön nem értik, miért kellett a szabadságharc

A ma reggeli mértékadó külföldi lapok és tv műsorok továbbra is kiemelt hírként kezelik az IMF megállapodás körüli folyamatokat. A nemzetközi sajtó aggódik a kialakult bizonytalan helyzet miatt, nem értik a riporterek és az újságírók, hogy miért kellett a jelenlegi „szabadságharcos” helyzetnek kialakulnia – írja reggeli kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Már Ausztria miatt is kezdenek aggódni a befektetők: jelentős magyarországi kitettsége miatt az osztrák CDS-felár 6 hetes csúcsra (231 bázispontra) került. Amíg mi azon küszködünk, hogy lesz-e IMF szerződésünk vagy sem, addig Románia a surranópályán előz minket. Nekik van viszonylag friss készenléti szerződésük a Nemzetközi Valutaalappal, nagyjából stabilak a gazdasági mutatók, és éppen ezért mód van arra, hogy az európai recessziós hangulatban alapkamatot csökkentsenek – mutat rá Karsai Péter.

Hozzátette: Korábban a román alapkamat volt magasabb a nagyobb szuverén kockázat miatt. Ma már a hazai alapkamat 1,25 százalékkal magasabb, mint a keleti szomszédunknál, többek között azért, mert megcsinálták azokat a nyilván fájdalmas lépéseket, amiket anno az IMF kért.

„A tegnapi Fellegi úr által tartott sajtótájékoztató mindenesetre jótékony hatással volt a forintra. Az újabb rekordnak számító 324,20-as szintről fokozatosan 320-ra erősödött a forint, sőt ma reggel már 318 alatt indul a kereskedés. Ma reggel a miniszterelnök dolgozószobájában tárgyalóasztalhoz ült az MNB elnökével, Varga Mihállyal, Fellegi Tamással és Matolcsy Györggyel” – írta a Commerzbank elemzője.

Orbán Viktor miniszterelnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyors megállapodás a cél a Nemzetközi Valutaalappal.

Karsai Péter azt írta, hogy 15 hónapos mélypontra esett az euró/dollár árfolyama azzal, hogy 1,2765-nél is kereskedtek ma reggel, annak ellenére, hogy nem történt alapvető változás az eurózóna adósságválságának megítélése kapcsán. Az eurozóna perifériájának kötvényhozamai ismét emelkedőben voltak tegnap, emiatt az EKB állampapír vásárlási programja újra aktiválásra került.

Ez mérsékelt sikert hozott csupán, mivel nem sikerült érdemben csökkenteni a hozamokat. Technikai szinten a következő támasz az 1,25 lehet, addig gyakorlatilag szabadon eshet az euro/dollár árfolyama, főleg, ha rossz hírek érkeznek az EU17-ek háza tájáról. Ma NFP péntek van, az előzetes számítások szerint 155 ezer fővel bővülhetett az agrárszektoron kívüli foglalkoztatottság, ami 35 ezres bővülést jelent a novemberi számokhoz képest. A szerdai ADP számok alapján elképzelhető, hogy még a várakozásokat is felülmúlhatja majd a közzétett non-farm payrolls adat, ami várhatóan dollárerősödést hozhat, áll a z elemzésben.

A Commerzbank elemzője kiemelte, tovább mélyül a defláció Svájcban, év/év alapon a novemberi fél százalékos negatív inflációt követően a decemberi érték már -0,7 százalékos lett. Az adatra minimálisan gyengült a frank az euróval szemben, de a frank/forint esetében nagyobb változás tapasztalható a forint erősödése miatt - valamivel 260 alá esett a frank/forint árfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.