Már a leminősítések sem tudják sokkolni a hazai piacot

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint mínuszban nyithat a magyar börze, hasonlóan a nyugat-európai piacokhoz, ahol a pénteki euróövezeti leminősítések miatt negatív a kép. A BUX 0,94 százalékos csökkenéssel kezdte a napot.

A szakértő azonban úgy véli, hogy a kezdeti gyengülés után feljebb kúszhatnak az árfolyamok, ahogy enyhül a leminősítés bejelentését követő pesszimizmus. Az érdeklődés azonban mérsékelt lehet, mivel az Egyesült Államokban zárva vannak a piacok. Az elemző arra számít, hogy Magyarországon nemcsak a részvénypiacra, hanem a forintra és a kötvénypiacra nehezedő nyomás is enyhülhet nap közben.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szintén úgy véli, hogy kis eséssel nyithat a BÉT, az amerikai piac zárva tartása miatt pedig eseménytelennek ígérkezik a hétfői kereskedés.

A Standard & Poor''s pénteken késő este kilenc euróövezeti tagállamot minősített le. A hitelminősítő megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól és Ausztriától, Portugáliának Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott, Németország "AAA" osztályzatát viszont megerősítette.

A BUX 319,72 pontos, 1,88 százalékos emelkedéssel, 17.350,24 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 20,9 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.