BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is drága a magyar adósság finanszírozása

A tervezettnél jóval, 11 milliárd forinttal több államkötvényt bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), így 44 milliárdnyi papírt dobott piacra az adósságkezelő. Eredetileg mindössze 33 milliárd forintnyi kötvény kibocsátást tervezte az ÁKK.

Az elsődleges forgalmazók 52,78 milliárd forint értékben vásároltak volna 3 éves kötvényt, és a magas érdeklődés hatására a tervezettnél 5 milliárddal többet, összesen 20 milliárdnyi kötvényt bocsátottak ki. A hozamok 9,36 és 9,42 százalék között szóródtak, az áltagos hozamszint 9,41 százalékon alakult. Két hete nem adott el 3 éves papírokat az adósságkezelő, az egy hónappal ezelőtti aukcióhoz képest pedig 110 bázispontos hozamemelkedés következett be. A tegnapi, másodlagos piacon kialakult referenciahozamhoz képest 4 bázispontos a hozamcsökkenés.

Az 5 éves államkötvényekből 10 milliárd helyett 12 milliárdnyit adott el az ÁKK. A piaci szereplők 24,8 milliárdnyi papírra jelentkeztek be. A hozamok rendkívül szűk tartományban szóródtak, 9,4 és 9,42 százalék között. Az átlagos hozam 9,41 százalék lett. A hozam 22 bázisponttal csökkent a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest, és 11 bázisponttal csökkent a szerdai másodpiaci szinthez képest.

A 10 éves állampapírokból 32,93 milliárdnyit vettek volna az elsődleges forgalmazók, így az adósságkezelő 8 milliárd helyett 12 milliárdnyi papírt adott el. A minimális hozam 9,35, a maximális 9,41, míg az áltagos hozamszint 9,38 százalékon alakult. A hozam 32 bázisponttal mérséklődött az előző kibocsátáshoz viszonyítva, és 10 bázisponttal került lejjebb a tegnapi másodpiacihoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.