BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár 285 alá is erősödhet a forint, ha aláírjuk az IMF-szerződést

Februárban háromszor is tesztelte az euró/forint árfolyama a 290-es szintet, de utána mindig korrekció következett, nem tudott a kurzus tartósan 290 alá férkőzni. Ma viszont esély mutatkozik arra, hogy 289, vagy netalán ennél is alacsonyabb jegyzések legyenek a nap végén is, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Mindez annak köszönhető, hogy körvonalazódik a megállapodás a magánbefektetők és a görög kormány között, amit személyesen Lucas Papademosz jelentett be tegnap délután. A megegyezés után a görögök megkaphatják a 130-145 milliárd eurós második mentőcsomagot, amiből ki fogják tudni fizetni a március 20-án esedékes 14,5 milliárdos követeléseket, vélekedett Karsai Péter. Hozzátette: Persze cserébe közszolgálati elbocsátások és további jelentős fizetéscsökkentések várhatóak, főleg az egészségügyi, illetve a görög honvédelmi szektorban.

A hivatalos bejelentés után még várható további forinterősödés, akár a 287-es „mélység” sem zárható ki rövidtávon. Messzebbre tekintve, feltételezve, hogy a görögök helyzete fenntartható pályára kerül, és nálunk pedig tető alá kerül az IMF szerződés, akkor jöhetnek akár 285 alatti árfolyamok is – vetítette előre a Commerzbank elemzője.

„Komoly dollárgyengülést eredményezett a küszöbön álló görög megegyezés, már-már az 1,33-as mérföldkő is áttörésre került, de ez még várat magára, talán majd a hivatalos bejelentés után. A dollár / forint kurzusában is látványos az elmozdulás, egy hónapon belül már 12 százalékot tudott a forint nyerni azzal, hogy 248-ról 217-ig esett a kurzus”, áll az elemzésben.

Technikai elemzői szemszögből 1,3280-nál található egy ellenállás, ami úgy tűnik egyelőre megfogta az euró/dollár árfolyamát, a délelőtt folyamán is jobbára itt zajlik a kereskedés. Ha ez az ellenállás megadja magát, akkor jöhet a következő szint, ami a december 2-án mért 1,3436 volt.

Thomas Jordan, megbízott SNB vezető tegnap kiállt az 1,20-as árfolyamküszöb mellett. A Svájci Nemzeti Bank kitart amellett, hogy nem engedi az euró/frank árfolyamát az 1,20-as szint alá, nap mint nap éberen figyelik a piacot a „sydney-i piacnyitástól a new york-i piaczárásig”. Ha a defláció tovább mélyül, vagy romlanak a növekedési kilátások akkor további intézkedésre lehet számítani Jordan szerint.

A görögök rendbetétele akár mozgásteret is adhatna egy küszöbemelésnek, de ennek még ne menjünk elébe, egyelőre „örüljünk” annak, hogy 239 alá férkőzött be a frank/forint árfolyama, zárja kommentárját Karsai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.