BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Áprilisig maradhat a 240-245 forintos frank

Két hónap alatt sokat változott a hazai gazdaság megítélése, és persze a külső környezet is pozitív irányba változott, kezdi napi devizapiaci elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Az IMF szerződés aláírása ugyan várhatóan csúszik, de alapvetően a piac bízik abban, hogy a második negyedév elejére, közepére tető alá kerül a megállapodás. Ezen folyamatok mentén januárban a kamatemelés elmaradt, míg tegnap már volt olyan Monetáris Tanács tag, aki a csökkentés mellett voksolt – idézi fel Karsai Péter. Hozzátette, kamatcsökkentés reálisan akkor valósulhat meg, ha az IMF-EU-val megállapodunk, és tartósabban marad, netalán javul a nemzetközi hangulat.

„Ma délelőtt a kissé romló német munkanélküliségi számok sem tudták gyengíteni a forintot (februárban 6,8 lett a várt 6,7 százalék helyett az állástalanok aránya), sőt a reggeli 290-ről 289,50-ig tudott erősödni a hazai fizetőeszköz, úgy, hogy a cseh korona, és a lengyel zloty, illetve a román lej, gyengült, vagy stagnált az euróval szemben” – mutatott rá a Commerzbank elemzője.

Még nincsenek konkrét számok az EKB likviditásbővítő, kötvényhozam csökkentő programját illetően, de az előzetes számítások szerint 400-500 milliárd eurós lehet az összeg. A héten sok eurózóna tagország tart kötvényaukciót, így hamarosan kiderülhet, hogy mennyire lehet sikeres az EKB akciója. A hozamok csökkenése ugyanis a portugáloknál, olaszoknál, spanyoloknál neuralgikus pont a fenntartható adósságpálya tekintetében.

Tegnap az írek hoztak bizonytalanságot az euró/dollár piacán, amikor Enda Kenny miniszterelnök bejelentette, hogy a megszorításokról népszavazást fognak tartani. Egy esetleges „nem” az egész uniós mentőmechanizmust áshatná alá, ami beláthatatlan következményekkel járhat. Ezen a híren túljutva az euró/dollár árfolyama az 1,34-es szintet érintve ismét emelkedésbe lendült, ma reggelre már 1,3470 fölé is szökkent, a dollár/forint kurzusa 215 környékén jár, írja Karsai Péter.

Hiába teszik ma közzé a januári inflációs adatokat Svájcban, eredménytől függetlenül az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy nem reagál az árfolyam az adatokra, hacsak nem lesz kirívóan erős defláció, de ez az emelkedő üzemanyagárak miatt ez kevésbé valószínű. Abban az esetben léphet a frank a gyengülés útjára, ha az áprilisban kinevezendő új SNB elnök és csapata kiáll az árfolyamküszöb mellett, netalán ennek emelését is megemlíti. Addig várhatóan marad az 1,2050 körüli euró/frank, illetve a 240-245 közötti frank/forint árfolyam, zárja kommentárját a Commerzbank szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.