BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Az IMF-tárgyalásokon szóba kerülhet a Malév is?

A váratlanul jó kínai beszerzési index érdekes módon pesszimista hangulatot eredményez a mai kereskedésre, mégpedig azért, mert ez azt jelentheti, hogy a kínai vezetés még várhat a gazdaságösztönző lépésekkel – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Athénban még mindig nincs egyezség, habár Evangelos Venizelos pénzügyminiszter úr úgy nyilatkozott legutóbb, hogy már csak egy lépésre vannak a megállapodástól a privátbefektetőkkel. A hírek szerint már 70 százalékos leírásnál tartanak a felek, de hisszük a megállapodást, ha látjuk. Az elmúlt néhány év tapasztalatai alapján, csakis nyugtával dicsérhetjük a napot – hangsúlyozta az elemző.

A negatív tónusú hírek hatására nem sokkal 295 fölé gyengült a forint az euróval szemben. A nap folyamán a délutáni amerikai adatok fordíthatják meg a rosszabb hangulatot, vagy fokozhatják a kockázatkerülést a piacokon. A forint euro viszonylatában a 294 - 295 centrumú kereskedésre számíthatunk. Az IMF szerződésről hivatalosan egy ideig nem várható hír, bár a MALÉV körüli csődhíresztelések nagy eséllyel a kulisszák mögötti tárgyalások részét képezik – vélekedett Karsai Péter.

 A Nemzetközi Valutaalap nem szeretne olyan fenntarthatatlan, államilag finanszírozott cégeket látni, amelyekbe évről-évre önteni kell a milliárdokat – tette hozzá.

„Amíg nem tisztázódik a görögök, és immáron újfent a portugálok sorsa, addig az amerikai foglalkoztatottsági, illetve munkanélküliségi adatok kerülnek a figyelem középpontjába. A Fed a legutóbbi kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón azt kommunikálta, hogy leginkább a munkanélküliség alakulásától teszi függővé a QE3-as program elindítását” – mutat rá a Commerzbank szakértője.

Ma az ADP foglalkoztatottsági mutatót teszik közzé az USA-ban: januárra 182 ezer fős bővülést várnak szemben a decemberi 325 ezres növekedéssel. Ha a várakozásoknál rosszabb lesz az adat, és a pénteki NFP számok is csalódást keltenének, akkor a dollár tartósabban a gyengülés útjára léphetne – írja Karsai.

Úgy vélekedett, mindez hatványozottan igaz lenne akkor, ha az eurózónás válságkezelés kézzelfogható eredményeket produkálna a közeljövőben. A kissé rosszabb hírek hatására a dollár némileg erősödött az euróhoz képest, de még így is a kritikus 1,30-as szint felett tudott maradni az árfolyam. Az USD/HUF árfolyam várhatóan 223-226 között mozoghat a mai nap folyamán

1,2050-es euró/frank + 295 körüli euró/forint árfolyam = 244-245-ös frank/forint keresztárfolyamot eredményez. „A közeljövőben nem számolunk azzal, hogy számottevő változás következne be a frank/forint árfolyamában” – zárul az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.