BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hónapok óta nem látott erős kezdés a forinttól

Szeptember vége óta nem kezdett az euró/forint árfolyama ilyen erősen, érintve a 287,50-es szintet, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A jelek szerint a kereskedők azzal számolnak, hogy rendeződni fog az évek óta tartó görög adósságmizéria. A korábban támasztott előfeltételek teljesülni látszódnak, sikerült megtalálni a görög költségvetésben további 325 millió eurós megtakarítást (ami java részt a honvédelmi kiadások csökkentéséből valósul meg), küszöbön áll a megegyezés a magánhitelezőkkel az adósságcsere programról (várhatóan 70 százalékos leírást kell majd a kötvénytulajdonosoknak elszenvedni), vélekedett Karsai Péter.

Ezek alapján elérhetővé válna Görögország részére a második hitelcsomag, várhatóan 130 milliárd euró összegben. A folyósítások után a legnagyobb gondot az jelentheti, hogy miként lehet majd a görög gazdaságpolitikát hosszú évekig ellenőrizni, vasszigorra kényszeríteni, úgy, hogy a szuverenitás a lehető legkevésbé sérüljön. A brüsszeli EU-csúcs a szokásokhoz híven várhatóan késő estig el fog húzódni – írja a Commerzbank közgazdásza.

A tárgyalásokról érkező információkig enyhén bizakodó kereskedésre, és a megszokottnál alacsonyabb likviditásra számíthatunk a bankközi devizapiacon, mivel az Egyesült Államokban ünnepnap van, tette hozzá.

A szakértő emlékeztetett, délután fél négykor kezdődik Brüsszelben az Eurozóna pénzügyminisztereinek a csúcstalálkozója, ahol a meghívottak között szerepelnek az EKB, a magánhitelezők képviselői, és egyéb görög vezetők is. Az eurózóna stabilitása a tét, ami az utolsó pillanatban remélhetőleg biztosítva lesz. Ha azonban mégis porszem kerülne a gépezetbe, és zátonyra futna a megállapodási folyamat, akkor a következő „utolsó” időponton, a március elsejei EU konferencián még van lehetőség a korrekcióra. Más kérdés, hogy a kereskedők hogyan tolerálnák az újabb halasztást.

„Induljunk ki abból, hogy pozitív kimenetele lesz a megállapodásnak, és ez várhatóan stabilizálni, kissé erősíteni tudja majd az eurót (és a feltörekvő devizákat), gyengíteni a dollárt, a jent és a frankot” – vetítette előre Karsai. A mai találkozó végéig az euró/dollár árfolyama 1,32 körül, míg a dollár/forint kurzusa 218-219 között stagnálhat. Ha lesz megegyezés, akkor 1,33 feletti euro/dollár, és 215 alatti dollár/forint árfolyamok várhatóak.

Az euró/frank árfolyamánál nem érzékelhető a pozitív kereskedői várakozás, a kurzus továbbra is 1,2080 körül oldalazik. Talán, ha jó hírekkel tudjuk zárni a mai napot, akkor itt is elmozdulás lesz tapasztalható a frankgyengülés irányába, zárta kommentárját az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.