BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a svájci jegybankár, de a piacot nem hatotta meg

A svájci jegybank ideiglenes elnöke elmondta, elkötelezettek, hogy megvédjék az 1,20-as minimális euró/frank árfolyamküszöböt. Jelezte, nem tolerálják az e szint alatti kereskedést. A frank nem reagált érdemben Thomas Jordan szavaira, a piac egyelőre nem támadta meg a küszöbértéket, ugyanakkor nem is távolodott az árfolyam a kritikus szinttől.

A svájci frank továbbra is túl erős, és a döntéshozók nem engedhetik meg, hogy tovább erősödjön – mondta Thomas Jordan, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) ideiglenes elnöke.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megvédjük az 1,20-as minimális euró/frank átváltási árfolyamot. Ez az elkötelezettségünk az egész időszakra vonatkozik attól kezdve, hogy a piacok kinyitnak hétfőn Sydneyben, egészen addig, amíg be nem zárnak pénteken New Yorkban. Nem toleráljuk, hogy a minimális átváltási árfolyam alatt kereskedjenek – nyilatkozta Thomas Jordan.

Jordan aztán vette át az SNB irányítását, hogy Philipp Hildebrand lemondott, mert tiltott devizaügyletekkel hozták összefüggésbe a nevét. „A nehéz helyzetben határozottan elkötelezettek vagyunk az 1,20-as minimális árfolyam védelme mellett” – hangsúlyozta Jordan, egy Genfben rendezett konferencián kedden.

A tisztségviselő beszéde közben minimális mozgás következett be az euró/frank kurzusában: 1,2085-ös szintről egészen 1,2070-ig ereszkedett a kurzus, majd újra 1,2080 irányába mozdult az árfolyam.

Az SNB ideiglenes elnöke szerint a svájci gazdaság növekedése jelentősen mérséklődik 2012-ben. Szavai szerint egyáltalán nincsenek inflációs kockázatok, amellyel azt sugallta, hogy a jegybank nulla százalékon tarthatja az irányadó kamatszintet (3 hónapos Libor).

Jordan ígéretet tett arra, hogy kockátlan mennyiségben kész valutát vásárolni, hogy megvédje a küszöbértéket. Azt mondta, hogy a politikai döntéshozók készek további intézkedéseket hozni, ha a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok megkívánják.

Az SNB pedig ma közölte, hogy a külföldi devizában denominált tartalékai 227,21 milliárd frankra csökkentek januárban a decemberi 254,25 milliárdról.

Emlékezetes, az SNB tavaly a deflációs és a recessziós kockázatok miatt vezette be az 1,20-as árfolyamküszöböt, miután az euró/frank megközelítette a paritást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.