BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szolid forinterősödés kezd gyengülésbe váltani

A hétfői nap szolid forinterősödése a mai reggel alapján kezd gyengülésbe váltani, de még a két hetes csúcsa körül, 290 alatt kezdi a forint a napot, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Tegnap a FED alelnökének a beszéde még tudott erősödő lendületet vinni a feltörekvő devizákba, de némileg fordult a kocka, amikor Kína bejelentette, hogy a gázolaj esetében 7 százalékkal emelik a finomítási díj. Ez lassító hatással lehet a globális növekedésre, így a kockázatvállalási hajlandóság kissé alábbhagyott. Ma itthonról nem várható kiemelkedően fontos, adat, vagy esemény, csupán a januári bérek alakulását publikálta a Központi Statisztikai Hivatal. Év/év alapon csupán 4,3 százalékkal emelkedtek átlagosan a fizetések, míg a várakozások 5,8 százalékos emelkedést mutattak. Mára is várhatóan a 289-293 közötti sávba várható az EUR/HUF árfolyama, a 290 körüli oldalazás lehet a délelőttre a legvalószínűbb – vetítette előre Karsai Péter.

William Dudley tegnapi nyilatkozata alapján a FED még nem söpörheti le az asztalról egy esetleges újabb QE3-as likviditásbővítő programot. Hiába mutat az USA gazdasága bíztató jeleket, az emelkedő üzemanyagárak, és a gyengélkedő lakáspiac miatt esélyes lehet még a mesterséges beavatkozás. A new yorki FED elnökének a beszéde, illetve az amerikai UPS szállítmányozó cég bejelentése, miszerint 5,2 milliárd euróért megveszi a holland TNTt, erősítette az eurót, gyengítette a dollárt, így rövid időre ugyan, de ismét 1,3250 fölött is járt az árfolyam. A dollár/forint árfolyam viszonylag jól tartja magát, a ma reggeli 220-as szint érintése után a forint képes volt 218,50-ig tartó erősödést produkálni – írja a Commerzbank közgazdásza.

Egyre valószínűbb, hogy az EUR/CHF árfolyamának alakulásába visszatérnek a szürke, eseménymentes hétköznapok. Az 1,21 fölötti szintről visszapattant a kurzus az 1,2060 körüli szintekre, és nagy az esélye annak, hogy az áprilisban várható SNB elnök kinevezéséig nem várható változás. A CHF/HUF árfolyam sem mutat nagy kilengéseket, 240 környékén adják-veszik a frankot a forinttal szemben, zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.