BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A forint a legjobb deviza

A januári teljesítménye alapján a forint vezette a Bloomberg hírügynökség által összehasonlított 25 feltörekvő deviza listáját az euróval szemben. Február elteltével is sikerült megőrizni az első helyezést, annyi különbséggel, hogy a második helyen szereplő lengyel zloty közelebb került a forinthoz, már-már holtversenyt kialakítva, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. Az euró/forint az év első két hónapjában 8,66, míg az euró/zloty 8,40 százalékot erősödött.

Tegnap a jól sikerült EKB tender, illetve a vártnál jobb amerikai GDP számok jó hangulatot generáltak, így az euró/forint árfolyama érinteni tudta a 287-es szintet. Később Ben Bernanke mondatai gyors fordulatot hoztak a kereskedésben, hamar elvesztette a forint a napközben felépített előnyét, 289 fölé gyengült a kurzus. Ma is viszonylag erősen, 289 alatt indult a kereskedés, a piaci szereplők hangulatára a lengyel GDP adat, és a délutáni amerikai adatok lesznek befolyással, vélekedett Karsai Péter.

„A vártnál több pénzt kötöttek le az európai bankok az EKB akciójában, 529 milliárd eurós olcsó hitelt nyújt az központi bank, amit kötvényvásárlásra lehet majd fordítani. Ezt sikernek könyvelték el a piaci szereplők, ezért kerülhetett az euró/dollár árfolyama jóval 1,34 fölé. Délután viszont következett a Fed elnökének a kongresszusi meghallgatása, ahol Bernanke úr kifejtette: a gyenge foglalkoztatottság és az alacsonyan stagnáló infláció 2014-ig rekordalacsony szinten tarthatja az amerikai alapkamatot” – írja a közgazdász.

Kommentárjában hangsúlyozta: a munkanélküliséget illetően lát a Fed elnöke pozitív jeleket, de felelőtlenség lenne azt állítani, hogy hosszabb távon minden rendben lenne a munkaerőpiacon. Gyülekeznek tehát a felhők az USA gazdasága felett, de azért annyira nem, hogy útjára indítanák a QE3-as likviditásbővítő (mennyiségi könnyítés) programot.

„Ezért tudott a dollár az euróval szemben több mint 100 pontot erősödni. Az euró/dollár árfolyama 1,3460-ról gyorsan 1,3350-re esett. Délután az ISM hangulatindexre lesz érdemes figyelni, az előzetes várakozások szerint javulás várható. Ha az ISM-index értéke 54,5, vagy e fölötti alakulna, akkor az előidézhet némi forinterősödést” – vetítette előre.

Nem hatott az euró/frank árfolyamára a kicsit jobb svájci GDP adat, a várt minimális visszaesés helyett 2011 negyedik negyedévében 0,1 százalékos növekedés lett a tényadat. A frank/forint 239 közelében várható a mai napra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.