BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A forint nem képes új pályára állni

Nem érkezett komolyabb markáns hír, ami mostanában képes lett volna új pályára állítani az euró/forint árfolyamát. Napok óta 290 körül stagnál a kurzus, és a mai nem sem tűnik kivételnek az utóbbi időszak oldalazó mozgását tekintve, írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Vannak apró pozitív jelek a globális növekedést illetően (a napokban erre utalt az IMF vezetője is), de sok a bizonytalanságra utaló jel is, elég csak Portugáliát, vagy az olajár emelkedését említeni. Sok elemzés szól arról, hogy a portugálok év végére a görögökhöz hasonló helyzetbe kerülhetnek. Március végén lesz a következő Eurogroup csúcs, ahol talán döntés születik az adósságválság „tűzfalának” nevezett mentőalapok összevonásáról. Ez a döntés talán javíthat az összképen, és az Európát hónapok óta körülvevő borúlátáson. Magyarország háza táján az IMF-el való együttműködés a legfontosabb kérdés, de ezzel kapcsolatban egyelőre nincs újabb releváns információ, ezért a következő napokra is a 290 körüli, tágabb perspektívából nézve a 288-293 közötti árfolyamok várhatóak – vélekedett Karsai Péter.

A görög képviselők ma hajnalban elfogadták a második 130 milliárdos EU-IMF hitelmegállapodást. Ez csupán formalitás volt, miután a görög parlamentben megnyugtató többséggel rendelkezik a kormánypárt. A hír az ázsiai devizapiacokon mégis javuló hangulatot eredményezett, ami talán folytatódhat az európai, majd az amerikai kereskedés közben is. Az euró/dollár keresztárfolyama így 1,3250 fölé tudott kerülni, ami lassan két hetes csúcsnak felelne meg. A dollár gyengélkedésében szerepet játszhatott még az is, hogy ezúttal a Fed minneapolisi elnöke, nyilatkozott arról, hogy szerinte a dollár alapkamata 2014 végéig a jelenlegi rekordalacsony szinten maradhat – mutatott rá a Commerzbank szakértője.

Technikai szempontból nézve a február végi, március eleji 1,3320 környéke lehet egy ellenállás, ami ha áttörésre kerülne, akkor a következő lépcsőfok már az 1,3490 lenne. Erre egyébként kicsi esélyt látunk a közeljövőben, talán a hónap végén az EU csúcs adhat okot további optimizmusra, és akkor tovább erősödhetne az euró a dollárral szemben – írja az elemző.

Ahogy az euró/frank árfolyama beállt az 1,2060-as szintre, úgy a frank/forint kurzus is megállapodott a 240-es magasságnál. Mindkét devizapárban állóvízhez hasonlítható a „mozgás”, zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.