BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző a forintról: Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik

Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik, szól a bölcs népi mondás, és ezen logika mentén addig-addig fog gyengülni a forint a bizonytalanság miatt, amíg aztán tényleg szóra bírja a kormányt, ami végül ma reggel be is következett – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Az elmúlt néhány hétben látott jó nemzetközi hangulat miatti közel 10 százalékos forint erősödés feltehetőleg elkényelmesíthette a magyar tárgyalófelet. Nem véletlen, hogy a forint volt a legjobban teljesítő feltörekvő deviza (volt honnan mit „ledolgozni”) 2012 első két hónapjában. A piac ugyanis bízott abban, hogy pár hónap alatt lesz egyezség Magyarország és az IMF-EU között – mutatott rá Karsai Péter.

Ez a bizalom kezd elpárologni, ezért történhetett, hogy tegnap, míg a régiós társak gyakorlatilag stagnáltak, vagy enyhén gyengültek az euróhoz képest addig a forint egy százalék feletti esést produkált. Eddig a 298,30-as szint állította meg az euró/forint menetelését, és a 300-as szinthez csak kevés hiányzott, de szerencsére megfelelő arányban jelentkeztek a görög kötvénytulajdonosok az adósságcsere programban, így ma reggelre távolodott az euró/forint árfolyama a 300-as mérföldkőtől, 295-296 között kezdi a napot az euró/forint keresztárfolyama – írja a Commerzbank szakértője.

„A jó görög hír mellett az IMF tárgyalásokért felelős miniszter, Fellegi Tamás nyilatkozta, hogy az országnak nincs B terve, és a kormány célja a minél előbbi megegyezés, ami további erőt adhat a hazai devizának” – hangsúlyozza Karsai Péter.

Hozzátette: lassan 100 pontot korrigál az euró/follár árfolyama a tegnapi 1,3096-os mélypont után, mert kellő mennyiségű magánbefektető jelezte a részvételét a kötvénycsere programban, így nem kell újragondolni Görögország megmentését (egyelőre legalábbis). Ma EKB kamatdöntés lesz, alig van esély arra, hogy lazítanának 0,75 százalékra, inkább szokásosan a sajtótájékoztató lesz érdekes az euró/dollár árfolyam szempontjából.

Tegnap az amerikai ADP foglalkoztatottsági mutató alig tért el a várakozásoktól, ezért nő az esélye annak, hogy az NFP számok sem fognak meglepetést hozni. Az euró/dollár, illetve az dollár/forint árfolyama 1,31-1,32, valamint 222- 224,50 közé várható a mai napra. Hacsak nem rukkol elő Mario Draghi valamilyen meglepő nyilatkozattal.

Az SNB mai sajtótájékoztatója szerint 2011-ben a jegybank 17,8 milliárd frankot költött arra, hogy frankot adjon el és vegyen más „major” devizát, nagyrészt annak érdekében, hogy védje a már fél éve létező 1,20-as euró/frank árfolyamküszöböt. Erre azért volt/van szükség, hogy elejét vegyék a frank masszív túlértékeltségének. Az euró/frank árfolyamára ez a nyilatkozat gyakorlatilag semmilyen hatással nem volt, maradt a kurzus az 1,2050- 1,2060 közötti szűk sávban. A frank/forint árfolyam viszont volatilisebb devizapár az utóbbi napokban, a tegnapi 247 feletti szintekhez képest ma reggelre 244-ig esett a kurzus – zárja kommentárját a szakértő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.