BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába kínáltak a bankok egyre magasabb kamatot

Csaknem 160 milliárd forintot vontak ki értékpapír-befektetéseikből a végtörlesztés időszakában a háztartások – derül ki a Magyar Nemzeti Bank tegnap közzétett adataiból.

A legtöbb értékpapírt az utolsó hónapban, januárban váltották vissza, több mint 110 milliárd forintnyit, ezzel a lakossági értékpapír-állomány ismét 4 ezer milliárd forint alá, egyúttal 15 hónapos mélypontra süllyedt. Az államháztartás számára jó hír, hogy az állampapírok viszonylag kevéssé szolgáltak a végtörlesztés forrásául. A szóban forgó időszak során több állampapírt vásárolt a lakosság, mint amennyit visszaváltott, még januárban is csak csekély mennyiségű, 1,2 milliárd forintnyi viszszaváltás történt annak ellenére is, hogy ebben a hónapban járt le egy 38 milliárd forintos Prémium Magyar Államkötvény sorozat. Igaz viszont az is, hogy ugyanebben a hónapban indult egy új sorozat is ugyanebből az állampapírtípusból, amely igen gyorsan 80 milliárd forintnyi befektetést vonzott.

A banki kötvények ezzel szemben eladósorba kerültek, a végtörlesztés hónapjaiban a lakosság csaknem 18 milliárd forintnyit váltott vissza belőlük, hiába kínáltak a bankok az év vége felé és ez év elején egyre magasabb kamatot az ügyfeleknek. A háztartások banki kötvényállománya így január végére 750 milliárd forint alá került, és már alig haladta meg az állampapír-állományukat.

A befektetési alapok még jobban megszenvedték ezt az időszakot. Összesen 144 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás távozott belőlük 2011 októbere és 2012 januárja között, így a háztartások kezében lévő állomány 2010 márciusa óta ismét  2000 milliárd forint alá süllyedt. Különösen januárban, a végtörlesztési hajrában váltottak vissza sok befektetési jegyet, ebben az egy hónapban csaknem 100 milliárd forintnyi háztartási befektetés távozott az alapokból.

A részvényeikből is adtak el az emberek a tavalyi év végén és az idei első hónapban annak ellenére is, hogy a trend a tőzsdéken megfordult, és igen komoly árfolyamnyereségre tehetett szert, aki nem szállt ki a papírjaiból. Tavaly decemberben 13,9, januárban pedig 7,1 milliárd forintnyi részvényt tett pénzzé a lakosság, a tőzsdei árfolyam-emelkedés miatt azonban a háztartások kezében lévő állomány az első hónap végére így is tíz hónapos csúcsra ugrott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.