BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: Drágább és nehezebb a bankok finanszírozása

Megdrágult és nehezebbé vált a magyarországi bankok finanszírozása, ez pedig gyengíti a bankok hitelezési képességét, így egyre kevésbé tudnak a vállalatok számára hitelt nyújtani - állapította meg 2012 januári hitelezési felmérésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A csütörtökön sajtótájékoztatón bemutatott jelentés szerint a hitelezési képesség romlása egyre nagyobb mértékben magyarázza a vállalati hitelezési feltételek szigorítását. Az eurózónában is szigorodnak a hitelezési feltételek, és ennek negatív hatása az anyabankokon keresztül Magyarországon is megjelenik.

A hitelfeltételek szigorításával reagálnak a bankok a gazdasági kilátások romlására. A bankok gyengülő hitelezőképessége miatt a vállalatok, a magánszemélyek és az önkormányzatok is egyre nehezebb juthatnak hitelhez. A jegybank januári felmérése szerint a hitelintézetek arra számítanak, hogy minden szegmensben csökkentik hitelkínálatukat, a hitelek iránti kereslet pedig érdemben nem változik majd. A várható szigorítás főként a vállalati szektort érinti majd. A cégeknél a kockázati prémium növekedése, a futamidők csökkenése, a fedezeti követelmények fokozása és a hitelképesség erősebb vizsgálata várható.

A felmérésből az is kiderült, hogy a cégek továbbra is főként rövidlejáratú forgóeszköz finanszírozási hitelek iránt érdeklődnek, a hosszabb, beruházási hitelek iránti kereslet inkább csökken.

Széles körű szigorítást terveznek a bankok a lakossági hiteleknél is: kamat- és kockázati prémium emelés várható, emellett a hitel fedezethez viszonyított arányán és a törlesztők jövedelemhez viszonyított arányán is szigorítani akarnak a bankok. A kibővített árfolyamgát akadályozhatja a portfólió további romlását, ez azonban jelentős kapacitásokat igényel a bankoktól. A jegybank február közepén bevezetett likviditásnövelő eszközeitől várható javulás a hitelezés feltételeiben, ennek átfutása azonban időigényes.

Az önkormányzati hitelek piacán a kereslet növekedhet, de már korábban szigorítottak és nem terveznek enyhítést.

A hitelezési képesség más országokban is romlott, de a többi közép-európai országban már sor került a fordulópontra. A finanszírozás szűkítése egész Európára jellemző, mivel a bankok a hitelezés csökkentésével javítják mérlegeiket. A szűkülő portfóliók miatt tovább romlik annak összetétele, növekszik a nemteljesítő hitelek aránya.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.