BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány elhalasztja a konvergenciaprogram elfogadását

Az EUR/HUF devizapár jelentősebb gyengülést mutatott tegnap, a 295 körüli szintekről újra 297 körülire emelkedett a kurzus – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Ma egyelőre nem látszik komolyabb eltérés a tegnap esti záróértékekhez képest. A kurzus március vége óta a 20, 30 és 200 napos mozgóátlagok felett tartózkodik és tegnap is lényegében a 20 napos mozgóátlag fogta meg a forint erősödését – vélekednek az elemzők.

Az Erste szerint akkor beszélhetnénk egyértelmű, pozitív jelekről, ha a 295-ös szint, illetve a mozgóátlagok alá tudna kerülni az EUR/HUF devizapár. A következő napokban több találkozó is lesz az IMF/EU tárgyalásokkal kapcsolatban, így a közeljövőben talán eldőlhet az irány. Felfelé 297, majd 299-300 körül, lefelé 295, illetve a mozgóátlagok környékén látunk szinteket.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A 20 napos mozgóátlagról fordult emelkedő irányba az EUR/HUF devizapár, és közel két forintot emelkedett zárásig. Összességében nyugodtnak látszik a forintpiac, az euróval szembeni kurzus továbbra is a 295-300-as sávban ingadozik.

Tegnap az állampapírok másodlagos piacán a diszkont hozamok továbbra sem mozdultak el, a 3-15 éves lejáratokon pedig enyhe hozamcsökkenés (5-8bp-os) látszott. Ma a kötvényaukciókra figyelhet a piac, a papírok iránti kereslet nagysága és a kialakuló hozamszintek továbbra is fontos indikátorai a kockázatérzékelés változásainak. A 3 kötvényből összesen 40 Mrd forintnyit kínál megvételre az ÁKK.

Nemzetközi helyzetkép:

A devizapiacon összességében stagnálás látható az EUR/USD devizapárban, napok óta nem ment egyik irányba sem az árfolyam.

Az arany enyhe mínuszban, 1.642 dolláron zárta a kereskedést azonban a reggeli órákban további lecsorgást láthatunk. Az olaj piacán lendületesebb esést láthattunk tegnap, 1,5 százalékos veszteséggel zárt a kurzus. Jelentősen emelkedtek ugyanis a kőolajkészletek múlt héten az Amerikai Energiahivatal adatai szerint.

Ami a tőzsdéket illeti, a keddi rallyt követően veszteségben zárták a tegnapi kereskedést a vezető tengerentúli mutatók (Dow -0,63 százalék, Nasdaq -0,37 százalék, S&P500 -0,41 százalék). A nap vesztese a technológiai szektor volt, az Intel (-1,9 százalék) és az IBM (-3,6 százalék) negyedéves eredményeinek köszönhetően. Emellett a spanyol hírek miatt fokozódott a pesszimizmus, a spanyol központi bank szerint 1994 óta nem volt olyan magas a rossz hitelek aránya, mint februárban (8 százalék feletti). A távol-keleti piacokon vegyes a kép (Nikkei -0,9 százalék, Hang Seng 0,5 százalék, Shaghai 0,1 százalék).

A japán tőzsde esett, más piacokon viszont pozitívan hatott, hogy Kína a bankok kötelező tartalék rátáját csökkentené. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak reggel. Ma az USA-ban a szokásos munkapiaci adatokon felül a Philadelphia-i Fed index áprilisi értéke esedékes. Folytatódik a gyorsjelentési szezon is, a Bank of America, a Morgan Stanley és a Microsoft számait ismerhetjük meg.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH közleménye szerint a nemzetgazdaságban a bruttó bérek 6,9 százalékkal, a nettó kerestek pedig 3,7 százalékkal emelkedtek februárban. A rendszeres kerestek a versenyszektorban 10,1 százalékkal nőttek, azonban a versenyszféra létszáma 1,5 százalékkal csökkent. Az adatok mögött jól látszik a minimálbér-emelés, illetve az „elvárt” béremelések hatása. A viszonylag magas béradatok ellenére IMF megállapodás esetén látunk esélyt a kamatok csökkentésére.

Kiderült, hogy a kormány elhalaszthatja a konvergenciaprogram elfogadását addig, amíg az európai hatóságokkal nem egyeztetnek a 2012-13-ban tervezett további kiigazításokról. A hétfői Orbán-Barroso találkozó tehát fontosnak ígérkezik, miközben az is kiderült, hogy a hétvégén Matolcsy György is Washingtonban tárgyalhat az IMF-fel. Hamarosan eldőlhet, hogy az európai fél vajon megelégszik-e a magyar kormány változtatásaival. Szerintünk a harmadik negyedévben állapodhatnak meg a felek, amit a forint erősödése követhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.