BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A jegybanktörvény csiszolására vár az IMF

Megfelelő intézkedésekkel kikerülnénk a túlzottdeficit-eljárás alól, és a jegybanktörvény további csiszolása mellett az IMF is tárgyalóasztalhoz ülne a kormány képviselőivel – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (296,50 – 300,00): Hamarosan kiderül, hogy pontosan mi rejlik az új konvergenciaprogramban. Nem véletlen, hogy szivárognak hírek az új adófajtákról, a minap a telefon-, illetve az internet adó, korábban pedig a pénzügyi tranzakciós adó (másik nevén sárgacsekk adó) vonult be a köztudatba. Remélhetőleg a kiadási oldalon is lesznek majd lépések, hogy a deficitcélt tartani tudjuk. Elvileg a hónap végéig nyilvánosságra kerül a program tartalma, milyen lépésekkel, hogyan tervezi a kormány a hiány csökkentését és tartósan alacsonyan szinten tartását.

Megfelelő intézkedésekkel kikerülnénk a túlzottdeficit-eljárás alól, és a jegybanktörvény további csiszolása mellett az IMF is tárgyalóasztalhoz ülne a kormány képviselőivel. Holnap kerül sor az Orbán – Barroso megbeszélésre, ahol sokat közeledhetnének a felek álláspontjai. A találkozó kimenetele befolyással lehet hazánk kockázati megítélésére és a forint árfolyamára is.

A kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban szerdára várható fejlemény az EU részéről. Április végére, tehát egy héten belül ki fog derülni a külügyminiszter szerint, hogy mikor kezdődik a hivatalos IMF-egyeztetés. Martonyi János azt hangoztatta, hogy a kormány kifejezett célja a tárgyalások megkezdése. Ma tehát nem várható IMF ügyben konkrét, fajsúlyos hír, ugyanakkor a forintban a hét első felében külön „sztori” van az EU-megbeszélések és az eljárások miatt, ezért a hazai deviza árfolyamalakulása eltérhet a régiós társaktól, vagy akár a nemzetközi hangulat dominálta kereskedéstől.

Ma reggel a cseh kormány körüli bizonytalanság tükröződik az EUR/HUF árfolyamában, 298 környékéig gyengült a kurzus a kereskedés elején.

EUR/USD (1,3100 – 1,3220): Az IMF csúcstalálkozóján 430 milliárd dolláros pluszforrást sikerült összegyűjteni. A térségből Lengyelország mellett Csehország is felkerült az adakozók listájára, ők ketten 10 milliárd dollárral igyekeznek kivenni a részüket a pénzügyi világ stabilizációjában (míg mi kb. 15 milliárd dollárt „igyekszünk” biztosítani magunknak).

Az EU-ban számos helyen politikai bizonytalanság kezd kibontakozni: Franciaországban erősen kétséges Sarkozy duplázása, Csehországban várhatóan előrehozott választások lesznek, és ugyanez a helyzet Hollandiában is, miután nem sikerült a kormánynak elfogadnia az aktuális megszorító költségvetést. Hollandia ezzel akár a legjobbaknak járó AAA besorolását veszélyezteti a hitelminősítőknél. Ez lehet az oka annak is, hogy az IMF feltőkésítése nem okozott komolyabb kockázatvállalást, euró erősödést. Az EUR/USD árfolyama 1,3150 felett kezdte a kereskedést ma reggel, az USD/HUF kurzusa pedig 227 körül indítja a napot.

CHF/HUF (246,50 – 250,00): Nincs változás EUR/CHF-ben az elmúlt napokhoz képest: az továbbra is 1,2020 környékén oldalazik a kurzus. A forint reggeli gyengülése miatt a CHF/HUF árfolyam 248-ra emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.