BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengülni kezdett a forint - De miért?

Míg Martonyi János a minap azt hangoztatta, hogy nem ismerjük a tőlünk elvárt tárgyalási feltételeket, addig Andor László, az Európai Bizottság magyar biztosa arról nyilatkozott, hogy a feltételek január óra változatlanok és ismertek – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (296,00 – 299,00): A jegybanktörvénnyel szemben támasztott kifogások az ECB részéről még mindig fennállnak, ami pedig az egyik sarokpontja a hivatalos IMF tárgyalásnak. Az eddigi törvénymódosítások az ECB jelentése szerint nem elegendőek, további változtatásra lesz szükség, ha biztosítani szeretné a kormány a készenléti hitelkeretet. Míg Martonyi János a minap azt hangoztatta, hogy nem ismerjük a tőlünk elvárt tárgyalási feltételeket, addig Andor László, az Európai Bizottság magyar biztosa arról nyilatkozott, hogy a feltételek január óra változatlanok és ismertek.

Április 23-án esély mutatkozik az ügy tisztázására, ha létrejön egy esetleges Orbán – Barroso találkozó. Addig maradhat nagy valószínűséggel a bizonytalan állapot ebben a témakörben. Ma, ellentétben a tegnapi nappal gyengüléssel kezd a forint az euróval szemben. Csütörtök este a 295,50-es szint alá próbálkozott beférkőzni az árfolyam, de ma reggelre már 297 fölé gyengült a forint. A gyengülésben a fentieken túl a várakozásoknál nagyobb mértékben lassuló kínai GDP adat is szerepet játszik: 8,4 helyett csupán 8,1 százalékkal bővült a világ második legnagyobb gazdasága.

EUR/USD (1,3100 – 1,3220): A csalódást keltő kínai GDP számok nem okoztak különösebb kockázatkerülési hullámot, az EUR/USD árfolyama 1,3150 felett tudott maradni. Tegnap William Dudley, a new yorki FED elnöke nyilatkozatában arról beszélt, hogy még nem szabad a tervasztalról lesöpörni a QE3-as programot.

Talán ezért sem érintette az euró/dollár árfolyamát a gyenge kínai adat. Ma Ben Bernanke is beszédet fog tartani, és várható, hogy ő is nyitva hagyja a likviditásbővítés harmadik körének kérdését. Ha tényleg így lesz, akkor valamivel tovább emelkedhet az EUR/USD árfolyama, várhatóan nem sokkal 1,32 fölé. Markoadat szempontból a délutáni amerikai inflációs jelentés lesz mérvadó, valamint a University of Michigan hangulatindexe. Az előzetes számítások szerint az amerikai pénzromlás márciusban hó/hó alapon 0,3 százalékos lehet, míg a michigani hangulatindex várhatóan stagnálni fog.

CHF/HUF (246,00 – 249,00): Ma reggel 247-248 között járt a frank /
forint keresztárfolyam. Az EUR/CHF esetében nincs változás, épphogy
az 1,20-as küszöb felett 1,2020 körül stagnál az árfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.