BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszabb időre eldőlhet, milyen irányba megy tovább a magyar piac

A következő napokban nagyon kell figyelni a magyar EU/IMF-ügyekre, ugyanis akár hosszabb időre eldőlhet, milyen irányba megy tovább a magyar piac ezek hatására – vélekednek az Erste Bank közgazdászai.

A múlt hét vége felé egyre kisebb sávban oldalazott a forint árfolyama az euró ellenében, majd ma reggel némi gyengülést láthatunk, 298 körül állt reggel az EUR/HUF kurzus. Az elmúlt egy-két hétben 295-300 közé szorult be a devizapár. A múlt hét közepén a sáv aljáról megfordult az árfolyam, ez pedig azt sugallja, hogy 299-300-ig további gyengülés jöhet a következő egy-két napban, ráadásul a február-március óta tartó trend is felfelé mutat. A héten azonban nagyon kell figyelni, mert több fontos esemény lesz az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatban, amik alapvetően befolyásolhatják a kereskedést, hosszabb távon meghatározva az irányt – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

A következő napokban nagyon kell figyelni a magyar EU/IMF-ügyekre, ugyanis akár hosszabb időre eldőlhet, milyen irányba megy tovább a magyar piac ezek hatására. Szerencsére úgy tűnik, vannak jelek arra vonatkozólag, hogy akár már nemsokára időpontot kaphatunk a formális hiteltárgyalások megkezdéséhez, és ebből optimista kommentárok szerint akár már második negyedévi megállapodás is kikerekedhet. Mi egyelőre arra számítunk, hogy a harmadik negyedévben lehet megállapodás.

Év végéig azonban a jelenlegi szintekhez képest mind a két esetben érdemben erősebb forintárfolyamra lehet számítani a mostaninál (280-285 között). A következő napok azonban elég mozgalmasak lehetnek, akár gyengülés is jöhet, ha nem sikerül előrelépni. A mai reggelen egyébként enyhén romló nemzetközi hangulat tapasztalható, ez táplálhatja forint kisebb gyengülését is – olvasható az elemzésben.

Az állampapírpiacon a hét vége felé nem volt jelentősebb hozammozgás, sőt, inkább némi hozamcsökkenés volt megfigyelhető: az egy évnél hosszabb lejáratokon 2-4 bázispontos hozamcsökkenést mért az adósságkezelő.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a dollár nagyot gyengült pénteken az euró ellenében. 1,312-nél kezdte a napot az EUR/USD devizapár, majd a 20 napos mozgóátlag és az 1,32-es szint áttörését követően 1,322-ig emelkedett. A részvénypiacokon pozitív hangulatban indult a kereskedés a tengerentúlon, de a nap második felében irányt váltottak az indexek, és zárásig tartott a lecsorgás (Dow 0,5 százalék, Nasdaq -0,24 százalék, S&P500 0,12 százalék). Európában jó hangulatban telt a pénteki kereskedés (CAC40 0,46 százalék, DAX 1,18 százalék). Mínuszba kerültek viszont a vezető ázsiai piacok ma reggel (Nikkei -0,2 százalék, Hang Seng -0,87 százalék, Shanghai -0,68 százalék) és mínuszban vannak már a határidők is. Az árupiacokon mozdulatlanul telt a pénteki kereskedés az arany piacán, 1.638-1.647 dollár között oldalazott az árfolyam. Az olaj 103 dollárig esett a pénteki zárásra, a ma reggeli órákban enyhe emelkedést követően 103,7-nél nyitott a kurzus.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A német IFO üzleti hangulat index 109,8 pontról 109,9 pontra emelkedett áprilisban, a várt 109,5 pontos értékkel szemben.

A hétvégi G-20-ak csúcstalálkozóján 430 milliárd dollárral emelték a tagországok a Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásait.

Az IMF a korábbi 3 százalékról 2 százalékra csökkentette Magyarország növekedési kilátásait. A szervezet szerint az év második felében indulhat meg a világgazdaság talpra állása

Heti kitekintő:

Az USA-ban kedden teszik közzé a Conference Board fogyasztói bizalmi indexének áprilisi adatát. Folytatódik az ingatlanpiaci statisztikák közzététele: kedden az új lakás-értékesítések, csütörtökön pedig a függőbben lévő lakásértékesítések márciusi adatait ismerhetjük meg. A kereslet a lakások iránt továbbra is alacsony; sokak szerint az ingatlanpiaci helyzet rendeződéséig nem is várható érdemi növekedés a tengerentúli gazdaságban. Péntek délután az első negyedéves GDP első becslése mozgathatja meg a piacokat; a várakozások szerint mérsékelt ütemben, 2-2,6 százalékkal (évesített negyedéves adat) nőhetett január-márciusban az USA gazdasága.  

A makroadatokon felül a hét legfontosabb eseménye a Fed szerda este záruló, kétnapos kamat-meghatározó ülése lesz. Továbbra sem várható változtatás a Fed Funds rate értékében, azaz a 0-0,25 százalékos sávban maradhat. Érdekesek lehetnek a Fed legfrissebb gazdasági prognózisa, amiből többek között az is kiderül majd, hogy a jegybankárok középtávon  milyen kamatpályára számítanak.

Magyarországon kedden tartja az MNB monetáris tanácsa a szokásos havi kamat-meghatározó ülését. Az alapszituáció a márciusi ülés óta lényegében nem változott. Jelenlegi makrogazdasági fundamentumainkkal a mostaninál alacsonyabb kamatszint is összhangban lenne, azonban kedvezőtlen kockázati megítélésünk nem teszi lehetővé a monetáris enyhítést. Maradhat tehát a 7 százalékos alapkamat. Az év vége felé nyílhat tér kamatcsökkentésre, de a monetáris enyhítéshez a kockázatérzékelés javulása szükséges, ehhez pedig elengedhetetlennek tűnik a nemzetközi szervezetekkel való megállapodás.

Ez utóbbi kapcsán úgy tűnik, felgyorsulnak az események a héten. Kedden találkozik Orbán Viktor miniszterelnök J. M. Barosso bizottsági elnökkel, beszélgetésük témája várhatóan a jegybanktörvénnyel kapcsolatos még szükséges módosítások és a Konvergencia-program lesznek. Ez utóbbit valószínűsíthetően még a héten, várhatóan az Orbán-Barosso találkozó után nyilvánosságra hozza a kormányzat. A kötelezettségszegési eljárások kapcsán pedig a legfrissebb információk szerint szerdára döntéskész lesz az Európai Bizottság.

A makroadatokat illetően, kedden a februári kiskereskedelmi statisztikák esedékesek, várakozásunk szerint a forgalom volumene 0,1 százalékkal csökkent az év második hónapjában. A péntek reggel közzétételre kerülő foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikák pedig előrejelzésünk szerint a munkanélküliségi ráta 11,7 százalékos értékét mutatják majd január-márciusra vonatkozóan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.