BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-ügy: Megint jöhet a kényszerítőzés és a forintesés

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 29,29 pontos csökkenéssel, 17.308,13 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,17 százalékkal gyengült.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint folytatódik a negatív hangulat mind a nyugat-európai, mind az amerikai tőzsdéken, és különös tekintettel a magyar piacon. Emlékeztetett arra, hogy a lejtmenetet a vártnál rosszabb kínai növekedési adat, továbbá az eurózónában a Spanyolországgal kapcsolatos aggodalmak váltották ki, illetve erősítették fel. Hozzátette, hogy a héten az Egyesült Államokban megjelenő nagyszámú makrogazdasági adat és vállalati jelentés átmenetileg enyhítheti a rossz hangulatot.

Magyarországgal kapcsolatban kiemelte, hogy a hazai piacra továbbra is nyomást helyez az IMF/EU-konzultáció elhúzódása. Úgy vélte, egyre nagyobb az esélye annak, hogy a felek csak akkor engednek majd az álláspontjukból, ha a piac ezt kikényszeríti, ez pedig a forint gyengülésével és az állampapírhozamok további emelkedésével jár.

A BUX 490,44 pontos, 2,75 százalékos csökkenéssel, 17.337,42 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 16,0 milliárd forint volt, a vezető részvények estek az előző napi záráshoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.