BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy dolgok nem jönnek, csak kellemes bejelentések

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 32,98 pontos emelkedéssel, 18.668,65 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,18 százalékkal erősödött.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kifejtette, a külföldi optimista hangulat befolyásolja a budapesti tőzsdét is. Úgy vélte, a BÉT ledolgozza a pénteki veszteségeket, mivel "kellemes" bejelentések érkeztek Európából, s a piac továbbra is bizakodó. Az általános emelkedésen belül, a pluszos nyitás mellett növekedést vár minden blue chiptől, így a péntek délután kissé gyengélkedő OTP-től és Richtertől is.

Balásy Zsolt, az MKB Bank elemzője szerint a múlt heti rossz hangulat már múlóban van, így ismét visszaállhat a régi rend: Amerika emelkedik, a fejlett piacok konszolidálnak, a magyar pedig oldalaz tovább. Ennek megfelelően hétfőn enyhén pluszos nyitás lesz, ami talán a zárásig is kitarthat, de nagy dolgokat nem ezen a húsvét előtti héten vár az elemző.

 Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője elmondta, nincs meggyőződve, indul-e bármerre is az index a kereskedés elején. Hozzátette, a külföldi mozgások alapján nulla és fél százalék közötti plusz lehet a tőzsdén.

Kifejtette, pozitív, hogy az unió a spanyol és a portugál bajt igyekszik megelőzni, amit a két ország is megpróbál mérsékelni. Komolyabb indikációt a nemzetközi piacokon a másfél-két hét múlva kezdődő amerikai gyorsjelentési szezon hozhat az elemző szerint, ha addig nem történik semmi rendkívüli.

A nemzetközi piacokon az elemzők reggel emelkedő indexekre számítottak, mivel javultak a kilátások az euróövezeti válságrendezésére. Javított a nemzetközi befektetői hangulaton a vasárnap közzétett kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index is. Márciusban 11 havi csúcsra emelkedett értéke, ami enyhítette a lassuló kínai gazdasági növekedés hátrányos világgazdasági hatásával szembeni piaci aggodalmakat. A nemzetközi tőzsdei kereskedést hétfőn egyebek mellett több európai ország márciusi feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe, az euróövezeti márciusi beszerzési menedzser index alakulása, valamint az euróövezeti munkanélküliségi ráta februári alakulása befolyásolja.

Pénteken a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 18,41 pontos, 0,10 százalékos emelkedéssel, 18.635,67 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 8,3 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.