BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napirenden van a 300 forint feletti euró

Napirenden van annak a lehetősége, hogy 300 felett jegyezzék az euró/forintot, hiszen egy százalékos gyengülés könnyedén bekövetkezhet akár napon belül is.– vélekedett Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (296,50 – 299,50): A csütörtöki reggel erősödéssel indul, a hajnali kereskedés alatt még 298 felett járt az EUR/HUF árfolyama, de az európai piacnyitás után a 297-es szint áttörésével próbálkozott a kurzus, egyelőre sikertelenül. Mindenesetre még napirenden van annak a lehetősége, hogy 300 felett jegyezzék az euró/forintot, hiszen egy százalékos gyengülés könnyedén bekövetkezhet akár napon belül is.

A nemzetközi hangulat optimistább a tegnapinál, tőlünk keletre jó hírek láttak napvilágot, javult az ausztrál foglalkoztatottság, valamint a japán jegybank elnöke hatékony fellépést ígért a defláció elleni küzdelemben, monetáris lazítás formájában.

Az IMF megállapodással kapcsolatban nincs érdemi fejlemény, csupán annyi, hogy az EU bejelentette, hogy a magyar kormány által elküldött válaszok fordítása a kötelezettségszegési eljárások témájában néhány napot fog igénybe venni, így várhatóan a jövő héten reagál az EU a megküldött anyagra. A másik fontos kérdés a konvergencia program tartalma lesz, amit várhatóan szintén a jövő héten küldünk Brüsszelbe, ebből kiderülhet, hogy a kieső szektoradókat hogyan fogja a kormány helyettesíteni. A felröppent elképzelések között szerepel egy majdnem minden pénzügyi műveletre kiterjedő tranzakciós adó. A jelenleg ismert információk szerint a klasszikus Tobin adótól nagyban eltérne, mivel utóbbi célja a spekuláció visszaszorítása a devizatranzakciók és a tőkepiaci műveletek megadóztatásával, addig a kormány által tervezett tranzakciós adó új formában tovább éltetné a bankok szektorális adóját, miközben terhet róna a lakosságra és a vállalatokra is (munkabér átutalások, csekkbefizetések, készpénzfelvét adóztatása stb).

EUR/USD (1,3060 – 1,3180): A javulgató kockázatvállalási kedv nemcsak az EUR/USD árfolyamán követhető nyomon (tegnap este 1,31 alól 1,3140-ig kúszott fel az EUR/USD árfolyama reggelre), hanem a nyersanyagpiacon is látszik némi drágulás, és a részvénypiacok is kezdenek magukra találni. Ebben szerepe van az amerikai gyorsjelentési szezonban elsőként jelentő Alcoa kiugróan szép eredményének. Az összesített elemzések szerint a gyorsjelentéseket publikáló cégek magasabb profitról fognak majd beszámolni.

Ma piaczárás után a Google teszi közzé az aktuális negyedéves számait. Az eurózónában a mai olasz kötvényaukció lehet a legfontosabb esemény, 5 milliárd euró értékben 2015, 2020, és 2023-as lejáratokra lesz ma tender. Ha az aukció nem lesz sikeres, akkor ez akár meg is fordíthatja az eddigi törékeny jó hangulatot.

CHF/HUF (246,00 – 249,50): Tegnap még lehetett attól tartani, hogy január közepe után ismét áttöri a CHF/HUF árfolyama a 250-es szintet, de végül a 249,50-ről tudott korrigálni a kurzus. Ma reggel 247-248 között járt a frank/forint keresztárfolyam. Az EUR/CHF esetében nincs változás, épphogy az 1,20-as küszöb felett 1,2020 körül stagnál az árfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.