BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romlik a hangulat Pesten - Figyelem az Orbán-Barroso találkozón

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 122,76 pontos csökkenéssel, 17.388,25 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,70 százalékkal gyengült.

Balásy Zsolt, az MKB Bank Zrt. elemzője szerint a nemzetközi hangulat ha nem is látványosan, de azért folyamatosan romlani látszik, így hétfőn egy határozottabb negatív nyitás várható Európában.

A magyar piacon szintén nem látni felállást a hó eleji zuhanásból, de ez a viselkedés az elemző szerint könnyen csaphat át esésbe ismét. Hozzátette, hogy ezt jelenleg csak a Magyar Telekomnál látni, ahol a közelgő osztalék ellenére érkeznek az eladók, amihez a legújabb internet- és telefonadó híresztelések is hozzájárulhattak.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője szintén úgy véli, hogy a kedvezőtlen nemzetközi piaci hangulat érződhet a magyar börzén is. A befektető aggodalmát egyrészt a lassulást jelző kínai feldolgozóipari adat, másrészt a hétvégi francia elnökválasztás eredménye váltotta ki.

Az elemző kifejtette, hogy a magyar piac megítélése szempontjából fontos esemény lesz a héten az Orbán-Barroso találkozó, valamint az EU Bizottság nyilatkozata a kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban. A legoptimistább várakozások szerint kitűzhetik a hivatalos IMF/EU tárgyalások kezdetét - mondta az elemző, hozzátéve, hogy a hírek függvényében a magyar piac elszakadhat a nemzetközi trendtől.

A BUX 42,12 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel, 17.511,01 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 4,0 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.