BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezuhant a magyar adósságpapírok hozama

Óriási túljegyzés mellett, jóval a terv felett tudott piacra dobni magyar államkötvényeket az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK). Pozitív az is, hogy jelentősen csökkentek a hozamok.

Az elsődleges forgalmazók 60,135 milliárd forintnyi 3 éves kötvényre jelentkeztek be, amely háromszoros túljegyzésnek felel meg az eredeti, 20 milliárdos kibocsátási tervhez képest. A kibocsátó az óriási érdeklődésre való tekintettel 10 milliárddal megemelte a tervet, így 30 milliárdnyit értékesített.

A megemelt kibocsátás mellett is nagyot csökkentek, és igen szűk tartományban mozogtak a hozamok. A minimális hozam 7,67, a maximális 7,71, míg az átlagos hozamszint 7,7 százalékon alakult. A hozam 100 bázisponttal, vagyis 1 százalékponttal esett a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest.

Az 5 éves államkötvényekből 31,21 milliárdnyit vettek volna meg a piaci szereplők, azonban az ÁKK nem emelte meg a 15 milliárdos tervet a kétszeres lefedettség hatására sem. A hozamok 7,8 és 7,85 százalék között szóródtak, az átlagos hozam 7,82 százalékon alakult. A hozam éppen 1 százalékponttal csökkent az előző aukcióhoz képest.

A 10 éves állampapírokra 36,16 milliárd forintnyi ajánlat érkezett az elsődleges forgalmazóktól, és a 12 milliárdos terv helyett 18 milliárdnyi papírt dobott piacra. A minimális hozam 7,9, a maximális 7,99, az átlagos hozamszint pedig 7,98 százalékon alakult. A hozam 106 bázisponttal mérséklődött a legutóbbi, egy hónappal ezelőtti kibocsátáshoz képest.

A hozamok azért csökkentek hatalmasat a megelőző, két héttel ezelőtt tartott aukcióhoz képest, mert a kormányzat áttörést ért el az EU/IMF-tárgyalások megkezdése kapcsán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.