BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Hosszabb távon 290 fölé kerülhet a forint

Az EKB tagok mai találkozóján arról lesz szó, hogy adott esetben, technikailag hogyan lehetne kivitelezni Görögország kivezetését az eurozónából. A fokozódó negatív hangulat következtében hosszabb távon 290 fölé kerülhet az EUR/HUF árfolyama – vélekedett elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (290,00 – 293,50): Egy hét elteltével sem közeledtek az álláspontok a görög pártoknál, így még mindig nincsen új kormány. A hétvégén a második helyen befutott Sziriza párt visszautasította az egységkormány lehetőségét, így már csak egyetlen halvány esély maradt, mégpedig az, hogy Karolos Papoulias görög államfő csütörtökig rábírja a Demokratikus Baloldal nevű kis pártot, hogy egyezzen meg az első és a harmadik helyezettel, hogy megalakulhasson az új kabinet. Ha ez sem sikerül, akkor várhatóan június 17-re írják ki a következő referendumot. Közben a legújabb közvéleménykutatások szerint a radikális Sziriza párt kezdi maga köré gyűjteni a kisebb pártok szavazóit, így egy esetleges új választáson már győztesként is ünnepelhetne Alexis Ciprasz.

A görögök 78,1 százaléka azt szeretné, hogy az euró maradjon az ország fizetőeszköze, de ez egyáltalán nem biztos, hogy így lesz. Az EKB tagok mai találkozóján arról lesz szó, hogy adott esetben, technikailag hogyan lehetne kivitelezni Görögország kivezetését az eurozónából. A fokozódó negatív hangulat következtében hosszabb távon 290 fölé kerülhet az EUR/HUF árfolyama.

EUR/USD (1,2820 – 1,2920): A görög mentőcsomagokhoz kötött vállalások teljesítése nélkül 16 tagúra zsugorodhat az eurózóna. Az Európai Bizottság nem fontolgatja az eddigi megállapodások lazítását, felpuhítását, de a német pénzügyminiszter tegnap nyilatkozott egy német hetilapnak, hogy el tudna képzelni addicionális növekedésösztönző intézkedéseket, ha az eddigi szerződéseken a görögök nem változtatnak. Az IMF legutóbb már azt hangoztatta, hogy a drákói fiskális szigor nem feltétlen üdvös, főleg, ha az a növekedést hosszú távon elfojtja, ellehetetleníti. Ezt a hozzáállást fogja várhatóan erősíteni az új francia elnök is, aki egy nappal korában, már holnap találkozik a német kancellárral. Az európai gazdaságpolitika változóban van.

Kérdéses, hogy az esetleges új, kevésbé szigorú irány jó lesz-e az uniónak. Mindenesetre, ha elhúzódik a jelenlegi bizonytalan állapot, akkor a Fed előveheti a fiókban lapuló QE 3-as programot, hogy elejét vegye a dollár túlzott erősödésének. Az EUR/USD árfolyama 1,2880- nál, míg az USD/HUF kurzusa már 226 felett jár.

CHF/HUF (242,00 – 245,00): Nincs változás az EUR/CHF árfolyamában, a forint ugyanakkor tovább gyengült ma reggelre, így a CHF/HUF kurzus átlépte a 243-es szintet

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.