BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esés után emelkedés a tőzsdén

A múlt hónap első részében szinte folyamatosan csökkentek a részvényárak a Budapesti Értéktőzsdén. A hónap végén azonban a valutaalappal kezdődő tárgyalások közeledésének hírére visszatért a befektetői bizalom, és emelkedtek a részvényárak.

Az idei év negyedik hónapjában 7,52 százalékkal, 1400,67 ponttal 17235,03 pontra csökkent, a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, a BUX. Az öt legfontosabb részvény közül valamennyi veszített értékéből. Közülük az OTP Bank árfolyama gyengült a legkisebb mértékben, fél százalékkal. A legnagyobb áresés a Magyar Telekom papírjainál történt, melyek értéke 5,54 százalékkal csökkent. A Richter, az Egis és Mol papírjai 1-3 százalékot veszítettek értékükből.

Két részre bonthatók az elmúlt hónap tőzsdei folyamatai – mondta lapunknak Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. A hónap első részében általános volt a részvényárfolyamok esése, a hó végén viszont hirtelen 10-15 százalékos áremelkedéseknek is tanúi lehettünk. Külső és belső tényezők miatt is csökkentek a részvényárak április első felében. A nemzetközi tőkepiaci hangulat sem kedvezett a régió tőkepiacainak. A magyar részvények árát az is lefelé húzta, hogy a piaci szereplők egyre kétségesebbnek látták megkezdődhetnek-e a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal egy hitelkeret felállításról.

Miután a hónap utolsó napjaiban nyilvánvalóvá vált, hogy az Európai Unió vezetőivel való megállapodás után már nincs akadálya a hitelkeretről való tárgyalások megkezdésének, gyorsan rendeződtek a magyarországi piaci viszonyok: a forint erősödött, a részvényárak emelkedtek, az állampapírhozamok csökkentek. A részvényárak a hónap végén néhány nap alatt csaknem a március végi szintjükre kapaszkodtak vissza.

Akadnak azonban különbségek az egyes részvények ármozgásai között. Az átlagosnál jobban szerepeltek a hitelintézetek. Az FHB Bank részvényeinek árfolyama 1,42 százalékkal magasabban zárt, az OTP Bank papírjaié pedig csak 0,5 százalékkal alacsonyabban a március végi záróárnál. A bankpapírok jó szereplését az magyarázza, hogy a hiteltárgyalások miatt javuló makrogazdasági helyzet, valamint a stabilabbá és erősebbé váló forintárfolyam fő haszonélvezői a bankok lehetnek, melyek hitelportfóliója kevésbé romlik majd a biztonságosabb piaci környezetben.

A Magyar Telekomnál viszont a biztosabb makrogazdasági kilátásokat ellensúlyozta az a hír, amely szerint megadóztatják a telefonálást és az sms-küldést. Ez forgalomcsökkenést és bevételkiesést okozhat a távközlési társaságnak, és mindez a nyerség csökkenését eredményezheti. A két gyógyszercégnél pedig bizonytalanságot jelent, hogy még nem tudni mekkora állami elvonások várhatóak náluk és a gyógyszertámogatási rendszert hogyan alakítják tovább.

Kuti Ákos úgy véli, hogy a hitelkertről szóló tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanságok csökkenése után, májusban már elsősorban a nemzetközi tőkepiac trendjei szerint mozoghatnak a magyarországi részvények árfolyamai. De valutaalappal való megállapodás közeledése, vagy annak bizonytalanabbá válása ismét komoly hatást gyakorolhat a tőzsdei mozgásokra.

A magyar részvénypiac jelentően alulteljesített április első részében az amerikaihoz és az európaihoz viszonyítva – mondta lapunknak Bánhalmi Gábor, a Quaestor értékpapírpiaci elemzője. A hónap végén az Európai Unió vezetővel való megegyezés hatására azonban a pesti tőzsde le tudta dolgozni az elmaradását az európai részvénypiacokhoz képest, az amerikaival szemben viszont megmaradt a különbség egy része.
Az OTP Bank részvényei a BUX-nál és a többi részvénynél is nagyobb ingadozást produkáltak az elmúlt hónapban, amely teljesen független a hitelintézet helyzetétől és gazdálkodásától, hanem teljes egészében a makrogazdasági környezettel kapcsolatos várakozásokat tükröznek.

A Richter és az Egis részvényei a Quaestor elemzője szerint azért szerepeltek jobban az átlagosnál, mert a piaci szereplők korábban túlértékelték a két gyógyszercéggel kapcsolatos kockázatokat és az abból származó alulértékeltség fokozatosan megszűnőben van. A Molnál egyik tulajdonos esetleges eladási kényszere és a szíriai érdekeltség problémái húzták le a z árfolyamot. A Magyar Telekomnál pedig arra lehet számítani, hogy az új távközlési adó egy részének átvállalására kényszerülhet a társaság a fokozódó árverseny miatt.

Bánhalmi Gábor úgy véli, hogy a magyar részvények májusban elsősorban az európai részvénypiaci tendenciákat követik majd. Szerinte a görög és a spanyol adósságproblémák, valamint a francia elnökválasztásból származó bizonytalanság miatt az európai tőzsdéken nagyobb az esélye az árfolyamok csökkenésének, Az amerikai részvényeknél viszont nagyobb eséllyel várható emelkedés a jobb gazdasági környezet és a egy újabb monetáris lazítás lehetősége miatt.

Világgazdaság - Giczi József-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.