BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögországban is jöhet a radikális unortodox gazdaságpolitika?

Egyre közeleg az új választás kiírása Görögországban, de kérdéses, hogy a választók melyik irányt fogják választani a klasszikus középutat, vagy a radikálisabb „unortodoxot”, írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (287,50 – 291,00): A kínai külkereskedelmi mérleg áprilisban közel kétszer olyan jó lett, mint a várakozások: 9,9 helyett 18,43 milliárd dollár lett az aktívum. Csakhogy a vaskos pozitív egyenleg nem az export növekedésétől ugrott meg, hanem az import drasztikus visszaesésétől. A kínai kivitel növekedése a márciusi 8,9 helyett 4,9 százalékosra mérséklődött, míg a behozatal 5,3-ról 0,3 százalékosra csökkent. Mindezek hatására a kínai tőzsdeindexek 4 hónapos mélypontra kerültek, a kőolaj ára további esésnek indult.

Ennek ellenére a régiós devizák még tudtak erősödni a mai reggelen. A korona kevésbé, de a zloty, és a forint árfolyama közel fél-fél százalékot javult az euróval szemben. A görögöknél, ahogy erre számítani lehetett, a radikális Sziriza párt sem tud kormánykoalíciót alakítani a mérsékeltebb pártokkal, így a harmadik helyezett szocialista párt kap három napot, hogy tető alá hozzon egy megállapodást az ország irányítása érdekében. Egyre közeleg az új választás kiírása, de kérdéses, hogy a választók melyik irányt fogják választani a klasszikus középutat, vagy a radikálisabb „unortodoxot”.

Hosszabb távon tényleg az a tét, hogy marad-e az ország az EU17-ek tagja, vagy kilépnek a monetáris unióból. Mindenesetre a kiélezett helyzet miatt a holnapra esedékes 5,2 milliárdos görög hitelrészletből visszatart az EU 1 milliárdot. A későbbi folyósításokat azonban teljesen befagyaszthatják, ha a jövő kormányzó erői semmisnek tekintenék az eddigi szerződéseket. Ha a görög helyzet tovább romlana, akkor a forint tartósabban 290 fölött rekedhet. Technikai szinten a következő ellenállás 292,09-nél található.

EUR/USD (1,2900 – 1,3000): Az európai mentőmechanizmus bizonytalan lábakon áll, nincsen kidolgozott stratégia arra az esetre, ha a görög választók esetleg úgy döntenek, hogy felmondatják az eddigi szerződéseket. A Bloomberg hírügynökség megkérdezett 1250 pénzügyi szakembert, hogy a görögök bent maradnak-e az eurózónában, amire a szűk többség már nemmel válaszolt.

De hogyan történne az eurózónából való kilépés? Milyen következményekkel járna mindez a valutaközösség, illetve Görögország szempontjából? Ezekről is vitáznak majd az április 23-ra összehívott rendkívüli EU-csúcson. Nemcsak az EUR/USD árfolyamán (1,2950 környékén járt ma reggel), hanem a német kötvényekhez viszonyított kamatfeláron is meglátszik a kockázatkerülés. A 10 éves német, illetve spanyol kamatkülönbözet már a november végi rekordhoz közelít.

CHF/HUF (239,00 – 242,50): Nincs változás az EUR/CHF árfolyamában, a forint ugyanakkor gyengült az utóbbi néhány napban, így a CHF/HUF kurzus átlépte a 240-es szintet. Ma reggelre már 241,50 közelébe kúszott fel a keresztárfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.