BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három éve tartó mentőfolyamat futhat zátonyra

Ma Londonban munkaszüneti nap van, így alacsony likviditás mellett 285-289 között mozoghat az euró/forint kurzusa – vélekedett elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (284,50 – 287,50): A gyenge amerikai NFP számok érkezése előtt még 285 alatt tartózkodott az EUR/HUF árfolyam, de nem sokkal utána már a gyengülés irányába indult el a forint. Egyelőre a 287,50-es szint tudott a további értéktelenedés útjába állni. A közel egyhetes csúcs a francia és görög választási eredményeknek is köszönhető, miután a Merkel–Sarkozy tandem már a múlté. Az új francia elnök, Francois Hollande a választási kampányában nem intézett baráti szavakat a német megoldási javaslatok irányába, már ami az európai válságkezelést illeti.

A németek nem engednek a hangyaszerepből (szigorúbb, megtakarító állami szerepvállalás), ellenben a franciák inkább a tücsök-féle megoldásokhoz húznának (lazább, kiadásnöveléssel járó út). Bárhogy is lesz, most időre lesz szükség, amíg kikristályosodnak a szándékok, mindenesetre a helyzet sokkal bizonytalanabb, bonyolultabb, mintha minden maradt volna a régiben.

Itthon közben Varga Mihály nyilatkozott egy tv interjúban az IMF hitel összegéről, futamidejéről, illetve típusát illetően. A kormány azt tervezi, hogy hozzávetőlegesen 15 milliárd eurós, 3 éves elővigyázatossági hitelkeret megállapodást kötne a Nemzetközi Valutaalappal. Időpont a hivatalos tárgyalások megkezdésére továbbra sincs. Ma Londonban munkaszüneti nap van, így alacsony likviditás mellett 285-289 között mozoghat az euró/forint kurzusa.

EUR/USD (1,2960 – 1,3080): Esésnek indult az EUR/USD árfolyama, felerősödött a kockázatkerülési hullám. Ugyan az amerikai munkanélküliségi ráta áprilisban 8,2 helyett 8,1 százalékosra javult, az USA agrárszektoron kívüli cégei a múlt hónapban csupán 115 ezer új munkahelyet teremtettek, a várt 160 ezer helyett. A meglepően gyenge adat hatására kapcsolt a piac „risk off” üzemmódra, a dollár erősödni kezdett az euróval szemben. 1,3150 helyett ma hajnalra már 1,2950-nél járt a kurzus.

A francia választás utáni kérdőjelek mellett komoly gondot jelenthet a görög referendumon kialakult patthelyzet. A helléneknél ugyanis veszélyben van az eddigi megszorító politikát támogató mérsékeltebb pártok többsége, miután a radikális pártok előretörtek.

Három éve tartó mentőfolyamat futhat zátonyra azzal, ha Görögország kihátrálna az eddigi folyamatokból, és kérné a jelenleg hatályos megállapodások újratárgyalását.

CHF/HUF (236,50 – 240,00): Az EUR/HUF-ban bekövetkezett gyengülés a frank/forint árfolyamában is nyomon követhető, miután az EUR/CHF továbbra is oldalazik. Ma 238-240 közötti kereskedésre számíthatunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.