BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háromnegyed kettőkor kiderül, hogy tovább erősödhet-e a forint

Ma délután az EKB kamatdöntés, illetve az utána tartandó sajtótájékoztató fogja meghatározni a kockázatvállalás mértékét. Az esetleges kamatcsökkentésnek elméletileg erősítenie kellene a térségbeli feltörekvő devizákat. Ha valóban lesz monetáris lazítás valamilyen formában, akkor az euró ma 100 ponttal is lejjebb kerülhet a reggeli 1,3150-es szinthez képest – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (281,60 – 284,60): A forint tartani tudta a 4 napos hétvége alatt szerzett előnyét, sőt, ma reggel tovább araszolgatott az erősödés irányába. Régiós összehasonlításban is számottevő a forint jó szereplése, nemcsak az euróval és a dollárral szemben, hanem a régiós társakhoz (korona, zloty, lej) képest is erősödött a forint. Másfél hét alatt a CZK/HUF 5,3, a PLN/HUF 4,5, míg a RON/HUF 6,3 százalékkal alacsonyabb árfolyamot mutat, az utóbbi devizapár esetében a román kormányválság is szerepet játszik. A CDS-felárunk tartja magát, épphogy 500 bázispont alatt zárt tegnap este, is, csakúgy, mint kedden.

Ma délután az EKB kamatdöntés, illetve az utána tartandó sajtótájékoztató fogja meghatározni a kockázatvállalás mértékét. Az esetleges kamatcsökkentésnek elméletileg erősítenie kellene a térségbeli feltörekvő devizákat, a növekvő kamatkülönbözet miatt, ami nyugodt piaci körülmények között főleg a lengyel, a román és a magyar piacokon elindíthatna egy friss carry trade hullámot. De sajnos az eurózónáról nem mondható el, hogy nyugodt időszakot élne meg, így a kockázatkerülés következtében kamatcsökkentés esetén mégis a régiós fizetőeszközök gyengülése valószínűsíthető a legfontosabb devizákkal szemben.

EUR/USD (1,3100 – 1,3220): A vezető országok körében romlik a munkaerőpiaci helyzet. Az Egyesült Államokban az ADP foglalkoztatottsági mutató 7 hónapja volt ennyire alacsony - az áprilisi 209 ezres bővülés helyett csupán 119 ezer fővel tudtak bővíteni az amerikai cégek. Ennek fényében a holnapi NFP adat várhatóan inkább negatív lesz. Európa gazdaságának motorja, Németország sem kápráztatatta el a befektetőket: az előző havi munkanélküliségi ráta 6,7 helyett 6,8 százalékos lett. Mindezek következtében az EUR/USD árfolyama az 1,32 feletti szintekről 1,3150 környékére csökkent. Az euró gyengélkedése további lendületet vehet, ma ugyanis EKB kamatdöntő ülés lesz, és az előzetes találgatások között szerepel, hogy Mario Draghi újabb mesterséges gazdaságösztönző intézkedéseket jelent be.

Ha valóban lesz monetáris lazítás valamilyen formában, akkor az euró ma 100 ponttal is lejjebb kerülhet a reggeli 1,3150-es szinthez képest. Akár a kamatcsökkentés lehetősége is elképzelhető, háromnegyed kettőkor kiderül, hogy marad, vagy 0,75 százalékosra mérséklődik a közös deviza alapkamata.

CHF/HUF (234,00 – 237,50): 235-nél jár a frank forint árfolyama, mivel az EUR/CHF kurzus szokásosan oldalazik, és az EUR/HUF is tartja a 283 körüli szintet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.