BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig jó a csődkockázati mutatónk

A referencia CDS-felárunk harmadik napja hajszállal 500 bázispont alatt tudott zárni – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (283,00 – 286,00): Tegnap a forintnál a 282,50-es szint állította meg az árfolyamot a további erősödéstől. A délelőtti francia és spanyol kötvénytenderek nem sikerültek fényesre, így a hangulat romlásnak indult. A többhónapos rekordszintről 283,50-ig gyengült első körben az EUR/HUF kurzusa. Ezután következett a hazai kötvényaukció, amelyen viszont szép eredmények születtek, 1 százalékos hozamcsökkenés mellett az ÁKK jelentősen megemelte a felkínált mennyiséget. Ez ismét a forintvásárlást ösztönözte, így újra 283 alá került az árfolyam.

A délutáni EKB sajtótájékoztató megint forintgyengülést generált, egészen 284,50-ig szökkent a keresztárfolyam. A referencia CDS-felárunk harmadik napja hajszállal 500 bázispont alatt tudott zárni, innen várjuk az amerikai nonfarm payrolls számokat.

A szerdai ADP foglalkoztatottsági mutató gyengébb NFP számokat vetít előre, így ha rosszabbak is lesznek a mai számok, túl nagy meglepetést nem fognak okozni. A délutáni publikációkig várhatóan 283-285 között maradhatunk.

EUR/USD (1,3080 – 1,3180): Nem történt kamatcsökkentés, az EKB nem módosított az alapkamaton, ezen felül Mario Draghi nem jelentett be semmilyen új gazdaságösztönző lépést. Az EKB elnöke szerint korai lenne újabb lazításokat bevezetni, és emellett azt hangoztatta, hogy az EU államainak a fiskális szigorra kell hangsúlyt fektetni, folytatni kell a deficitlefaragásokat. A mesterséges gazdaságélénkítés kérdését viszont Draghi úr nyitva hagyta, amennyiben romlanának a növekedési kilátások. Az EUR/USD árfolyama 1,31 – 1,3150 között oldalazott, és ma reggel is ezen tartományon belül folyik a kereskedés. Természetesen az amerikai munkanélküliségi számok és a NFP adatokig a kivárás lehet a jellemző.

A várakozások 160 ezer fős bővülést jósolnak, de akárhogy is alakulnak a számok, a publikáció után sem valószínű, hogy az egy hónapja kialakult 1,3050 – 1,3300 közötti sávból kitörne az EUR/USD árfolyama. A dollár/forint kurzus a mai nap 215 – 218 közé várható. A hétvége figyelemreméltó eseménye lesz a vasárnapi francia elnökválasztás, ahol a legutóbbi felmérések szerint a szocialista jelölt Hollande vezet Sarkozy előtt (53-47 arányban). Az első fordulóhoz képest csökkenőben a különbség a két aspiráns támogatottsága között, de nagyobb az esélye, hogy Franciaországnak új elnöke lesz. Hollande kampányban előadott gazdasági programja fenntarthatalan pályára küldené az egyébként is nagymértékben etatista francia gazdaságot (újabb kiadásnövelés, nyugdíjkorhatár csökkentése, stb). Ebből kifolyólag hordoz magában kockázatokat Hollande gazdaságpolitikája, de megválasztása esetén várhatóan konszenzuskeresővé, moderálttá válik gazdasági téren, míg az EU felé békülékenyebb hangot fog megütni a szocialista elnökjelölt.

CHF/HUF (235,00 – 238,50): 237 körül jár a frank forint árfolyama, mivel az EUR/CHF kurzus szokásosan oldalazik, és az EUR/HUF is tartja a 284-285 közötti szintet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.