BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új történelmi mélypontra esett a Magyar Telekom

A reggeli órákban új történelmi mélypontra esett a Magyar Telekom árfolyama annak ellenére, hogy a várakozásoknak megfelelő gyorsjelentést publikált. Az árfolyam rendkívül túladott, ezért hamarosan korrigálhat a papír – írják elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

A reggeli órákban új történelmi mélypontra esett a Magyar Telekom árfolyama, miután a 460 forintos támasz alá zuhant a papír. A legutóbbi áprilisi ajánlásunkban, eladásra javasoltuk a távközlési szolgáltató részvényeit. Akkor a 200 napos mozgóátlagon oldalazott az árfolyam, ahonnan egy gyors korrekcióra számítottunk, ami ideális pontja volt a short belépőknek. Az 550 forintos lokális maximumról – az osztalékot is számolva – 90 forintot esett a kurzus.

Most már azonban nagyon túladott a részvény (az RSI évek óta nem volt ilyen alacsony), ráadásul a 465 forintos támasz törését még nem erősítette meg az árfolyam. Az újabb történelmi minimumról hamarosan korrekció indulhat, ezért a meglépő short pozíciókat – osztalékkal korrigálva kb. 40 forintos nyereségben – érdemes zárni. A túladott árfolyam, akár erőteljesebben is visszapattanhat a következő napokban, ezért napon belüli fordulat esetén vásárolni érdemes, de csak nagyon rövid időtávra. Ne felejtsük, a trend stabilan eső.

A Magyar Telekom hajnalban publikálta első negyedéves gyorsjelentését. A jó eredmény elsősorban a vezetékes üzletágon belül szerepeltetett energia üzletágnak volt köszönhető, melynek bevétele az egy évvel korábbi 682 millió forintról 6 milliárd forintra nőtt. A várt csökkenés helyett minimálisan nőtt a mobil szegmens bevétele is. Az IT és az energia bevételek részarányának növekedésével nagyobb hangsúlyt kapnak az alacsonyabb marzsú üzletágak. Az említett szegmensek a bevétel 12-12 százalékát tették ki, a 2011. első negyedévi 8 százalékkal szemben. Így az üzemi költségek 9,3 százalékkal nőttek, míg az EBITDA csökkent. A nettó profit 16,4 százalékkal esett vissza, bár az árbevétel növekedése miatt jobb lett, mint az általunk várt, de hajszálnyival elmarad a piaci konszenzustól. Az újonnan bevezetendő telefonadó ellenére a társaság megerősítette az idei évre vonatkozó tervszámait.

Az új telekommunikációs adóval kapcsolatos bizonytalanság és a 4. mobilszolgáltató piacra lépése miatti kockázatok fokozott óvatosságra intenek, jelentősen rontják a középtávú képet, de a rövidtávú felpattanás ennek ellenére indokolt.

Ugyanakkor tegnap újabb részletek láttak napvilágot az új adónemekről. A telefonadó percalapú lesz, mértéke 2 forint percenként. Havi 10 perc adómentes, és az adó magánszemélyek esetén havi szinten nem haladhatja meg a 750, üzleti előfizetők esetén pedig a 2.500 forintot. Az adót július 1-től vezetik be, és a telefonszámla tartalmazza majd. Kérdés, hogy mekkora részét vállalják majd át a szolgáltatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.