BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint csak szélcsendben tud erősödni

A forint a szélcsendes periódusokban, a csillagok kedvező konstellációja esetén tud időszakosan erősödni – vélekedett Bámli Károly, a Commerzbank elemzője.

EUR/HUF (286,00 – 290,00): Holnap kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa, a piacok egyöntetűen változatlan kamatszinttel kalkulálnak, mivel az elmúlt időszak erősödése még nem ad elegendő muníciót a csökkentéshez. A forint továbbra is sérülékenynek mutatkozik nemzetközi negatív hullámok esetén. Az európai adóssággondok és a görög helyzet megoldása nem ért még olyan fázisba, ahol a hazai deviza megpihenhetne.

A forint a szélcsendes periódusokban, a csillagok kedvező konstellációja esetén tud időszakosan erősödni. Indokolt az óvatosság és indokolt a jelenlegi kamatprémium a magas országkockázati felár mellett. A múlt heti levelek pozitív hatása pénteken már nem volt érezhető, újra a globális piaci hangulat mozgását követi le a forint.

Újabb erősödést a jegybankot érintő törvény elfogadása, a nemzetközi szervezetek kedvező reakciói vagy az EU-IMF mentőhálóval kapcsolatos tárgyalások kezdetének konkrét dátummegjelölése hozhatna.

EUR/USD (1,2440 – 1,2560): Bár az EKB lazít fedezetbefogadási feltételein és bővíti az elfogadható instrumentumok körét, hogy ezzel is segítse főleg a dél-európai bankrendszerek likviditási helyzetét, a piacokat ez sem hatotta meg. Maradt még megoldandó feladat, így ma reggelre újra a dollárerősödésé a főszerep. A görög tervet miszerint két évvel elhalasztanák a 3%-os deficit cél elérését nem fogadta óváció, főleg a németek ágálnak az ötlet ellen. Csütörtökön és pénteken Brüsszelben találkoznak az EU vezetői. A két napos eseményen terítékre kerülnek az elmúlt időszak fő témái: a növekedési és a fiskális paktum, illetve egy európai bank unió terve.

Valószínű szó lesz a görög halasztásról, illetve az olasz felvetésről, miszerint a bajban lévő országok kötvényeit uniós mentőalapból is lehessen vásárolni, ezzel segítve a hozamok csökkenését és a piaci stabilitást. Pénteken az eurózóna négy legnagyobb gazdasásának vezetőinek sikerült egy 130 milliárdos gazdaságélénkítő csomagról megállapodniuk. Maga a megállapodás ténye üdvözlendő, viszont a csomag mérete nem túl jelentős, így önmagában nem segíti az euro árfolyamát. A héten az USA-ból érkeznek fontos adatok: tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya, végleges GDP. Ezek alakulása, illetve az EU-csúcs fejleményei határozzák meg a piaci hangulatot, a kockázatvállalási hajlandóságot és ezen keresztül az árfolyamokat.

CHF/HUF (238,00 – 241,00): Az EUR/HUF kereszt mozgását lekövetve (mivel az EUR/CHF kereszt gyakorlatilag mozdulatlan egy ideje) gyengült újra a 240-es szint közelébe a forint az alpesi devizával szemben. Nagy valószínűséggel, továbbra is a forint teljesítménye határozza majd meg az árfolyamot, mivel nem várható gyors megoldás az eurózónából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.