BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orvosok "őrült szaladgálásba" kezdenének, ha a frankárfolyamot látnák

IMF háló nélkül - aminek szükségességét az MNB tegnap újra hangsúlyozta -, azonban marad a sérülékenység risk-off hangulat esetén, ahogy az tegnap is látható volt – írja Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (284,60 – 287,80): Ahogy azt mindenki várta, nem nyúlt a kamathoz az MNB. Bár a jövő évi növekedést illetően alacsonyabb értéket (+0,8%) vár a Jegybank, de a várhatóan magasabb infláció és a még mindig magas kockázati felárak nem teszik lehetővé a könnyítést. A megmaradó magasabb kamatkülönbözet a carrytrade hatáson keresztül támogathatja a forint erősödését kedvező piaci környezetben. IMF háló nélkül - aminek szükségességét az MNB tegnap újra hangsúlyozta -, azonban marad a sérülékenység risk-off hangulat esetén, ahogy az tegnap is látható volt.

Egy rossz német hír hatására - miszerint Merkel kancellár asszony elutasítja a közös európai finanszírozást -, bekövetkező dollár-erősödés a forintot több mint egy egységgel gyengítette az euróhoz képest. Nap végére, mikor is kiderült, hogy született ilyen döntés, a piaci korrekció a forintot újra a 286-os szint alá vitte. Ma reggel az enyhén optimista hangulatban a forint is erősödéssel nyitott, de fontos hazai adatok, hírek híján ma is megyünk az árral.

EUR/USD (1,2440 – 1,2560): A piacok optimizmusa egyre fogyatkozik a hétvégi EU csúccsal kapcsolatban. A tegnapi, rosszul idézet Merkel nyilatkozat hatására fél százalékos dollárerősödéssel reagált a piac, de még így is maradt a kereskedés az eddig erre a hétre jellemző 1,2450-1,2550-es sávban. Az EU és az ECB vezetői kidolgoztak egy négypontos javaslatcsomagot, de ezt a németek ilyen formában nem támogatják.

Ma a Merkel-Hollande duó felkészülési egyeztetést tart a Diadal-ív árnyékában, holnapi EU-s találkozójuk előtt. A francia rezsimváltás óta kevesebb az egyetértés, de több az egyeztetnivaló az eurózóna két vezető országa között. A hét hátralevő részében ezek az események uralják majd a hangulat alakulását, de lesznek adatok az USA-ból is, amire szintén figyelni kell.

CHF/HUF (237,00 – 240,00): Ma sem tudunk sok újat írni ebben a devizapárban. Hogy miért nem? Tessék megnézni az EUR/CHF elmúlt negyedéves grafikonját! Egy valamirevaló kórházsorozatban őrült szaladgálásba kezd legalább két tucat orvos, ha a szívritmus monitor ilyen képet mutat. Így továbbra is az EURHUF kereszt alakulása viszi a hátán a frank-forint páros mozgását is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.