BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Hosszabb távon sem változik a frank árfolyama

Hosszabb távon megmaradhat az EUR/CHF szűk kereskedési tartománya, hiszen 1,20-nál a jegybank folyamatosan eurót vásárol, amikor pedig némileg gyengül a frank, akkor pedig jó eséllyel maga a jegybank ad el az eurót, hogy ellenügylettel zárja a pozícióját – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (294,50 – 298,00): A Fitch után a Moody’s hitelminősítő intézet is rontott a spanyolok besorolásán tegnap az amerikai piaczárás után, így Spanyolország épphogy befektetési kategóriában szerepel, még. A kilátás negatív, ami azt jelenti, hogy a Moody’s három hónapon belül újra felülvizsgálja majd az ország állapotát. Ha romlik a helyzet, akkor a spanyolok is „junk” kategóriába kerülhetnek.

Itthon az EUR/HUF árfolyama oldalazik, harmadik napja imbolyog 294,5 és 298,5 között. Érezni a görög választás előtti feszültséget, stagnálnak a hazai kötvényhozamok is, de pozitívumként elmondható, hogy a magyar referencia CDS-felár másfél hét alatt 634-ről 565 bázispontra csökkent. Alig változnak a régiós devizák az euróval szemben, egyértelműen a kivárás jellemzi a devizapiacokat, holnapra is alacsony volatilitásra számíthatunk.

EUR/USD (1,2500 – 1,2640): Németországba látogatott Mario Monti, olasz miniszterelnök. Monti úr nincs könnyű helyzetben, Olaszország gazdasága 9 hónapja zsugorodik, a globális bizonytalanság következtében emelkednek az olasz állam finanszírozási költségei is. A tegnapi éves kincstárjegy aukción az átlaghozam 3,972 százalék lett, szemben a május közepi 2,34 százalékkal.

Ma a hosszabb lejáratokra tart kötvénytendert Olaszország, és ezúttal is hozamemelkedésre számíthatunk a korábbi aukcióhoz képest. A ma reggeli olasz lapok közben arról cikkeznek, hogy Monti úr 50 milliárd eurós további deficitcsökkentést helyezett kilátásba, aminek a fedezete állami tulajdonok privatizációjából származna. Ma reggel az EUR/USD árfolyama 1,26 felé tendál, ami abból adódhat, hogy egyre inkább az Új Demokrácia és a Pasok a győzelmére számítanak a kereskedők, innen származhat az óvatos optimizmus. Úgy tűnik, görög választást ma nem lehet megnyerni anélkül, hogy az EU-szorítás enyhítését ne ígérné be valaki. A konzervatív koalíció is törekedne újratárgyalni a mentőcsomagok kondícióit. A görögök „szerencséjére” a legutóbbi információk szerint az EU/EKB/IMF trojka hajlandóságot is mutatna a módosításokra, és ez kiveheti a szelet az unortodox Sziriza vitorláiból.

CHF/HUF (245,00 – 248,50): Sem a svájci alapkamat, sem az árfolyamküszöb mértéke nem változik, minden marad a régiben. Az SNB megerősítette elkötelezettségét az 1,20-as EUR/CHF árfolyam védelmére a kamatdöntő ülés utáni nyilatkozatban. A jegybank elhúzódó kilábalásra, visszaeső európai gazdasági teljesítményre, ezzel párhuzamosan lassuló svájci gazdaságra számít. Ennek fényében hosszabb távon megmaradhat az EUR/CHF szűk kereskedési tartománya, hiszen 1,20-nál a jegybank folyamatosan eurót vásárol, amikor pedig némileg gyengül a frank, akkor pedig jó eséllyel maga a jegybank ad el az eurót, hogy ellenügylettel zárja a pozícióját. A kettő eredményeként az EUR/CHF kurzusa elég szűk sávban mozog, melyet gyakorlatilag alul és felül is az SNB menedzsel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.