BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Jól alakul a forint árfolyama

Ahogy elkezdett romlani a hangulat, a forint is veszíteni kezdett az erejéből. Ma reggel egyelőre némi hangulatjavulás látható, ezért a forint is picit erősödik, 297 alatt is járt reggel az EUR/HUF devizapár – írják az Erste Bank elemzői.

Így a sokat emlegetett 200 napos mozgóátlag alatt tudott egyelőre maradni a kurzus, ami jó jel technikai szemszögből. Támaszt lefelé 295, majd 293 forint körül látunk, felfelé a 298 forint körül található 200 napos mozgóátlag, illetve a 300 forintos pszichológiai szint jelenthet megállót.

A forint árfolyama tegnap gyengülni kezdett, ahogyan a spanyol bankmentéssel kapcsolatos, kezdeti pozitív hangulat alábbhagyott, és az aggodalmak kerültek ismét előtérbe. A mai inflációs adat alátámaszthatja, hogy az alapkamatot egy IMF-megállapodást követően csökkenteni lehetne, ez pedig (a kamatelőny csökkenése miatt) elméletileg gyengíthetné a forintot. Azonban egyelőre azt látjuk, hogy inkább erősödik a hazai fizetőeszköz a reggeli órákban, annak köszönhetően, hogy javul a tegnap elromlott nemzetközi hangulat. Alapvetően tehát továbbra is a nemzetközi hírek befolyásolják a forint árfolyamát.

Tegnap a romló nemzetközi hangulattal párhuzamosan az ÁKK is emelkedő hozamokról számolt be az éven túli referenciapapíroknál. A hozamemelkedés mértéke mérsékelt, 1-6 bázispont volt. A diszkontpapíroknál azonban hozamcsökkenést láthatunk, 1-8 bázisponttal. A mai napon megjelenő, vártnál alacsonyabb inflációs adat alátámasztja az alacsonyabb hozamokat a görbe rövidebb végén. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz délelőtt, az adósságkezelő által felajánlott mennyiség 45 milliárd forint.
 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon tegnap a dollár a délelőtti órákban gyengülni kezdett, de az 1,267-es lokális maximumról irányt váltott, és 1,251-ig süllyedt zárásra. A részvénypiacokon a tegnap rosszabbá váló hangulatra csökkenésbe kezdtek a főbb tengerentúli indexek (Dow -1,1 százalék, Nasdaq -1,7 százalék, S&P500 -1,3 százalék). A spanyol IBEX index a napi csúcsáról több mint 6 százalékot esett, a 10 éves államkötvényhozamok pedig elérték a 6,5 százalékot. Mindez azt mutatja, hogy tegnap eléggé elpárolgott a hétvégén bejelentett spanyol bankmentésbe vetett bizalom. Ázsiában is az eladók uralták reggel a piacot (Nikkei -1,0 százalék, Hang Seng -0,7 százalék, Shanghai -0,6 százalék).

Az árupiacokon a WTI nyersolaj ára jelentősen csökkent tegnap és 83 dollár alá esett a hordónkénti árfolyam. Az arany ára minimális elmozdulást mutatva 1.590 dolláros unciánkénti áron zárta tegnapi napot. A határidős indexek vegyes képet mutatnak reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH ma reggeli adatai szerint a májusi éves fogyasztói árindex 5,3 százalék volt, ami lényegesen alacsonyabb az általunk várt, 5,8 százalékos értéknél. Havi alapon csökkentek az árak a KSH szerint. Elsősorban az élelmiszerek és a szolgáltatások áralakulása jelent pozitív meglepetést: az élelmiszerek a vártnál jóval lassabban drágultak, míg a szolgáltatások árindexe egyenesen csökkenést mutatott havi alapon (bár itt az árcsökkenést az egyéb távolsági utazási díjak jelentős csökkenése, ezen belül – a KSH szerint – a repülőjegy árak esése magyarázza, a legtöbb termékkategóriában az ilyenkor szokásosnak megfelelő volt az áremelkedés).

Bár a következő hónapokban az éves árindex növekedésére lehet számítani, az inflációs csúcs a korábban vártnál alacsonyabb lehet, év végén pedig 5 százalék környékén alakulhat az árindex. Az éves átlagos infláció a korábban általunk várt 6 százalék helyett néhány tized százalékponttal alacsonyabban alakulhat. A mai adat alátámasztja, hogy egy IMF megállapodást követően kamatcsökkentésbe kezdhetne az MNB.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint egy teljesen új módosítót készít a kormány jegybanktörvényhez. Az új javaslatról a következő két hétben dönthetnek, mondta Rogán. Az új javaslat figyelembe veheti az EKB és az IMF kritikáit, így ha megfelelő lesz, akkor elfogadása után elindulhatnának a formális egyeztetések a hitelkeretről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.