BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Facebook: visszajelöljük ismerősnek?

Tegnap már a 32 dolláros szinttel flörtölt a Facebook árfolyama, ami igazán csinos teljesítménynek számít. Az első kereskedési napon, május 18-án ugyanis még 42 dolláros szintről rajtolt a kereskedés, június 6-án pedig a 25,5 dollárt is megkarcolta a kurzus.

Ezt követően lassú emelkedés bontakozott ki, az elmúlt három napban azonban igazi ralit láthattunk az árfolyamban – jelenti az Equilor. Ez részben annak köszönhető, hogy a piac majdnem megutálta a részvényeket: a short-állomány 5,4%-on áll, ami azt jelenti, hogy az összes részvény közül ekkora mennyiség az, amelynek befektetői arra játszanak, hogy a kurzus lefelé mozog majd. A médiahírek szerint ezzel a Facebook mozgatta meg az internetes cégek tőzsdei belépését követően a legtöbb olyan befektetőt, akik az árfolyamesésből kívántak profitálni.

Ez az 5,4%-os adat önmagában semmit sem jelent, mivel más szektorok esetében nem ritka az 50-70%-os short-állomány sem. Kedvenc sztorink ezzel kapcsolatban a Porsche-Volkswagen felvásárlás, ami 2008 őszén pörgött fel. A befektetők akkoriban negatívan tekintettek a Volkswagenre, a Porsche viszont folyamatosan gyűjtögette a népautó részvényeit. Utóbbi az egyik nap bejelentette, hogy a folyamatban lévő felvásárlás során újabb tételt gyűjtött össze és azok, akik a Volkswagen árfolyameséséből akartak nyereséget, hirtelen kénytelenek voltak nagymértékű vásárlásokba kezdeni.

Ez oda vezetett, hogy a korábban 200-300 euró között mozgó Volkswagen papírja 1000 euró fölé száguldott néhány órára, ami akkoriban elég volt ahhoz, hogy a legdrágább kapitalizációjú részvény legyen a világon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.