BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már nagyobb a spanyol csődkockázat, mint a magyar

Az 5 éves futamidejű, dollárban denominált spanyol, illetve magyar CDS-felár szintek esetében eddig rendre a spanyolé volt alacsonyabb, de tegnap óta változott a helyzet: a hazai csődbiztosításunk 580 bázispontra csökkent, míg a spanyol 595-re emelkedett – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (295,00 – 298,50): Csak néhány órára tartott ki a spanyol mentőcsomag pozitív hatása. A spanyol bankrendszer stabilizálása 100 milliárd euróval nem biztos, hogy megoldja a finanszírozási kérdéseket, a hispán kötvényhozamok magasak maradtak a pénzügyi segítség bejelentése után is. Az 5 éves futamidejű, dollárban denominált spanyol, illetve magyar CDS-felár szintek esetében eddig rendre a spanyolé volt alacsonyabb, de tegnap óta változott a helyzet: a hazai csődbiztosításunk 580 bázispontra csökkent, míg a spanyol 595-re emelkedett.

Ma 297,50 felett indult a kereskedés, de a jó inflációs jelentésnek köszönhetően 296,50 alá tudott erősödni a forint az euróval szemben. Év/év alapon csupán 5,3%-os májusi inflációt jelentett a KSH, 5,7 százalékos áprilisi pénzromlás után. Egy fecske nem csinál nyarat, ebből a jelentésből még nem következik a kamatcsökkentés, mivel a nemzetközi piaci környezet finoman szólva nem túl rózsás. IMF-ügyben is van némi plusz információ, a Parlament egy teljesen új jegybanktörvény tervezetet fog szavazásra bocsátani, várhatóan 2 héten belül.

EUR/USD (1,2400 – 1,2525): Ha nem érkezik valami váratlan sokkhatás, vagy netán pozitív meglepetés, akkor erre a hétre az 1,24 – 1,26 közötti EUR/USD árfolyam lehet a jellemző, miután a görög választások előzetes eredményei csak vasárnap késő este lesznek publikusak. A kampány a véghajrájához közeledik, a radikális Sziriza párt szerint létezik olyan út Görögország számára, ami a megszorítások eltörlésével járna úgy, hogy mindezektől függetlenül az eurozóna tagja maradna az ország. Ha hajlanak a választól a populizmus felé, és nyernek Cipraszék, akkor komoly euró gyengülés következhet be.

Aggodalomra adhat okot, hogy a Sziriza gondolatmenetét némileg osztani látszik a nyilatkozatok szerint Szamarasz Úr is, az Új Demokrácia vezetője, aki korábban elkötelezett volt a megszorítások mellett. A hétvégi szavazás megnyerésére esélyes erők közül a Pasok, - Venizelosszal az élén – az egyedüli immár, aki az euró megtartása érdekében, a költségvetési szigor mellett áll ki. Ő ugyanakkor a spanyol bankrendszer megsegítésében az Unió védekezését látja Görögország eurózónás kilépésével szemben. A fejleményeket tekintve nem zárható ki a napon belüli 150-200 pontos esés sem az EUR/USD árfolyamában.

CHF/HUF (245,50 – 249,00): 246 – 248 között kezdte a CHF/HUF árfolyama a mai reggelt, a nap hátralevő részében is hasonló szintek valószínűsíthetőek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.