BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartósan 300 forint alá kerülhet az euró

Ma az EKB kamatdöntés lehet a legfontosabb esemény, kicsi az esélye annak, hogy összességében pozitív marad a kereskedői hangulat Draghi úr sajtótájékoztatója után, de ha mégis így lenne, akkor akár tartósabban 300 alá kerülhet az EUR/HUF árfolyama – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (298,00 – 302,00): A korábbi hírekkel ellentétben a jegybanktörvény módosítására nem július elején, hanem már korábban a június 11-13 közötti törvényhozási időszakban sor kerülhet. Fontos kérdés, hogy minden változtatást, amit az EKB/IMF szeretne a honatyák véghez viszik-e. Ha maradéktalanul megfelelne a törvény a külső elvárásoknak, akkor az sem kizárt, hogy indulhatnak a tárgyalások még ebben a félévben.

A mai nap mérsékelt forinterősödéssel indul, 301,80-ról 299 felé vette az irányt az EUR/HUF árfolyama, ami valószínűleg nem az előbb leírtak miatt történik (mivel a lengyel zloty is hasonló ütemben, velünk párhuzamban erősödik), hanem a javulgató befektetői hangulatnak.

Ausztráliában az elemzői várakozásokat kétszeresen meghaladta a legutóbbi negyedéves GDP tényadata, leginkább ez okozhatja a ma reggeli jobb hangulatot. Ma az EKB kamatdöntés lehet a legfontosabb esemény, kicsi az esélye annak, hogy összességében pozitív marad a kereskedői hangulat Draghi úr sajtótájékoztatója után, de ha mégis így lenne, akkor akár tartósabban 300 alá kerülhet az EUR/HUF árfolyama.

EUR/USD (1,2460 – 1,2580): A tegnapi G7-ek telefonkonferenciája után nem érkezett semmilyen hivatalos közlemény az elhangzottakról, így ennek nem volt különösebb árfolyambefolyásoló hatása. Az EKB sajtótájékoztatónak ezzel szemben lehet. Esélyes, hogy az alapkamat egyelőre nem fog változni, de várhatóan csökkentik az EU17-ek GDP előrejelzését, és az inflációs várakozásokat. Kamatcsökkentés egyelőre nem valószínű, habár az új francia elnök többször hangoztatta, hogy szívesen látná a monetáris enyhítést.

A javuló hangulatot tükrözi az 1,25 feletti EUR/USD árfolyam is, ami az USD/HUF kurzusban is meglátszik, hiszen ma reggel már érintette az árfolyam a 240-es szintet, amire egy hete nem volt példa. A spanyol ipari termelés hatalmas esése egyelőre nem rontott a ma reggeli törékeny optimizmuson, kora délutánig viszonylag nyugodt kereskedésre számíthatunk.

CHF/HUF (248,00 – 252,00): Azzal, hogy az EUR/HUF árfolyama 300 alá kerül, miközben az EUR/CHF továbbra sem mozdul az 1,20-as szinttől, a CHF/HUF kurzusa újra 250 körül tartózkodik. A mai napra a 249 – 251 közötti kereskedés lehet a jellemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.