BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A devizahitelesek "kedvencének" mozgása a forinttól függ

A nem túl optimista hangulat ellenére a frank már nem tud tovább erősödni, mivel a svájci jegybank által meghatározott 1,20-as árfolyam korlát közelében tartózkodik, így a devizahitelesek „kedvencének” mozgása továbbra is az EURHUF alakulásától függ – írja elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (285,00 – 288,00): A tegnapi EKB kamatdöntés miatti dollár erősödés most nem gyengítette, hanem 285,50-ig erősítette a forintot, ami főleg a carry-hatás számlájára írható. Délután négykor publikálták az első hat hónap költségvetési folyamatainak alakulását: fél év alatt az egész évre tervezett hiány közel 90 százaléka teljesült. Ez a tény, és a jövő évi költségvetést övező bizonytalanságok, illetve az MNB véleményének publikálása a tervezett tranzakciós adóról, már sok volt a piacoknak, rövid idő alatt két egységet gyengült az árfolyam. Az MNB-t érintő tranzakciós adó tervezete hatással lehet az IMF/EU tárgyalásokra, mivel egyrészt a kormánynak kötelessége lett volna az EKB-val egyeztetni, másrészt az adóból befolyó bevétel nem jelent valódi egyenlegjavulást, sőt 2014-ben már egyenlegrontó hatása lesz.

Ma reggel kisebb gyengüléssel kezdtünk, amit a vártnál sokkal jobb ipari termelői adat, és az MNB törvény módosításának elfogadása fordított meg. Váratlan impulzusok hiányában gyakorlatilag a tegnapi sávban várható a mai kereskedés is.

EUR/USD (1,2330 – 1,2470): Bár az EKB meglépte a piacok által várt kamatcsökkentést, mind a referencia, mind a betéti kamat esetében (így az utóbbi szintje 0 százalék lett), és az amerikai új munkahelyek alakulását mutató ADP index is messze a várt fölött alakult. A piacok nem fogadták kitörő lelkesedéssel az EKB döntését, az euro 1,2360-ig gyengült a döntés bejelentésekor az 1,25 fölötti szintekről. A kamatok csökkentése nem oldja meg a periféria országainak problémáit, illetve a hitelezés felfutását sem segíti, mivel alapvetően a bizalom hiánya miatt nem hiteleznek a bankok. A döntést követő tájékoztatón Draghi elnök úr újra megerősítette, hogy nem terveznek újabb lépéket a periféria országok kötvénypiacainak megsegítése érdekében. A problémák megoldása így egyedül a politikusokra marad, akik legközelebb a jövő heti EU Group találkozón tehetnek lépéseket, de ismerve a döntéshozatal hatékonyságát ez nem fog gyorsan menni.

A Fed által árgus szemekkel figyelt tegnapi munkaerő piaci adat a vártnál sokkal jobb lett, így a QE3-ban reménykedők kedve is elromlott, ráerősítve a dollár erősödésére. A mai nap fő adata az amerikai NFP index, de a piaci szereplők már eleve a mezőgazdaságon kívüli munkahelyek növekedését várják. Egy negatív meglepetés azonban pozitívan hathat a kockázatvállalásra, de erre kicsi az esély, így a legfőbb devizapár maradhat az 1,23-1,25-ös sávban.

CHF/HUF (237,00 – 240,00): Tegnap a délutáni hirtelen forintgyengülés hatására 239,50 közelébe került az árfolyam. A nem túl optimista hangulat ellenére a frank már nem tud tovább erősödni, mivel a svájci jegybank által meghatározott 1,20-as árfolyam korlát közelében tartózkodik, így a devizahitelesek „kedvencének” mozgása továbbra is az EURHUF alakulásától függ.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.