BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétéves mélyponton az euró, a forint nem tud erősödni

Az euró árfolyam hétfő reggel 7 órakor a pénteki záróérték magasságában, 290 forint közelében járt.

A kurzus péntek délelőtt még 286 alatt is megfordult, ám a csalódást keltő amerikai munkaerőpiaci adatok nyomán elromlott nemzetközi hangulatban – a többi kockázatos eszközzel egyetemben – gyors gyengülésnek indult, és délután már 290 közelében, egyhetes csúcson járt.

Hétfő reggel 7 órakor egy euró 289,5 forintot ért a bankközi devizapiacon. A frankot ez idő tájt 241,0 forinton, a dollárt 235,6 forinton jegyezték.

Kétéves mélyponton az euró

A kockázatvállalási hajlandóság gyengülését jelzi a dollár erősödése is. A közös európai pénz a dollárral szemben 1,2251-ig gyengült, az euró/dollár árfolyam ebben a mélységben utoljára 2010 júliusában járt.

Az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi hétfőn felszólal az Európai Parlamentben, ennek esetleg árfolyammozgató hatása is lehet.

Az euró az elmúlt hónapban a Bloomberg súlyozott indexei szerint 3,4 százalékkal – a fejlett ipari országok devizái közül a legnagyobb mértékben – gyengült. Az időszak „nyertese” a jen volt, 6,5 százalékos erősödéssel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.