BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is drágák a lakáshitelek

Az utóbbi egy hónapban sem csökkentek a lakáshitelek kamatai, pedig egy jegybanki felmérés a hitelfeltételek enyhülését prognosztizálta. Így várhatóan tovább pang a piac, és idén még a szokásos nyári fellendülés is elmaradhat.

Nem lehet olcsóbban lakáshitelhez jutni, mint egy hónappal korábban – olvasható ki a Bankráció.hu hitelkalkulátorából. A tíz éves futamidőre felvett 5 millió forintos lakáshitelek közül továbbra is a K&H Bank Szenzációs forint hitele a legolcsóbb a 37 bank hiteleit összehasonlító kalkulátor szerint. Ráadásul ez a hitel is drágább, mint egy hónappal korábban.

Ha a kalkulátor által mutatott tíz legolcsóbb hitelt vizsgáljuk, azok teljes hiteldíj-mutatója most 11,73 és 12,77 százalék között mozog, az egy hónappal korábbi 11,72 és 12,93 százalék közötti szinttel szemben. A változás fő oka, hogy két új hitel – az MKB Energia Plusz Forint Lakáshitel és az OTP Lakáshitel – is bekerült tíz legolcsóbb hitel közé.

A kalkulátorban ez utóbbi mellett kiemelt helyen szerepel még a Budapest Bank kétféle Egyenlítő hitele is. Ezeknél a konstrukcióknál, jövedelem-átutalással; rendszeres, vagy lakás-takarékpénztári megtakarítással csökkenthetőek a hitel terhei

A lakáshitelek kamatainak szinten maradásából gyanítható, hogy továbbra sem várható a pangó piac élénkülése. Tavaly az év első négy hónapjában átlagosan havi 13,6 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak. Májusban azonban 18,1 milliárd forintra ugrott az új hitelek értéke, mely szeptember végéig átlagosan havi 18,5 milliárd forintos szinten maradt. Idén azonban lehet, hogy elmarad a nyári fellendülés, mert a márciusi 11,9 milliárd és az április 10 milliárd után májusban is csak 11,8 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a háztartások.

További részletek a csütörtöki Világgazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.