BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Központi Bank titkos kamatlábcéljai

Az Európai Központi Bank (EKB) le akarja nyomni a spanyol és az olasz kötvények kamatait. A Die Welt című lap értesülései szerint a jegybankok erre egy sokat ígérő megoldást javasolnak.

Az EKB szakemberei a napokban kérték be az euroövezet jegybankjainak véleményét, és az ajánlásokat rövidesen előterjesztik. Az EKB fennállásának talán legfontosabb döntéséről van szó arról, hogyan nézzen ki a spanyol és az olasz kötvényeknél alkalmazott intervenció, amelyet Mario Draghi, az EKB elnöke helyezett kilátásba.

A Die Welt szerint egy olyan verzióról van szó, amelyre a nyilvános vitában eddig kevés figyelemmel voltak. Eszerint a központi bank rögzíthetné, hogy valamely válsággal sújtott ország kötvényei esetében maximum milyen kamatokat vagy milyen kockázati felárat  tudna elfogadni, és e célt nyilvánosságra hozná. A példa a svájci jegybank valutakurzusára vonatkozó célkitűzés lenne. Svájchoz hasonlóan az EKB is rögzíthetné, hogy az eurókötvények hozamai maximálisak mekkorák lehetnek.

A lapnak nyilatkozó illetékesek ugyanakkor úgy tudják, hogy az eurózóna jegybankjai egy kissé módosított változatot fogadnának el: eszerint az EKB célértéket és elfogadható sávot dolgozna ki a kötvények tekintetében, de ezt nem hozná nyilvánosságra, így nagyobb tere lenne az intervencióhoz. Nem kellene a kamatcélját naponta minden eszközzel megvédenie, hanem eltűrhetné az esetleges átmeneti eltéréseket anélkül, hogy kockára tenné szavahihetőségét.  Az EKB tanácsa a szeptember 6-i ülésén dönt az esetleges intervenciókról dönteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.